Nyheter

Trump dömd för sexuellt övergrepp 

En jury i ett civilmål har funnit USA:s förre president Donald Trump skyldig till att sexuellt ha utnyttjat författaren och kolumnisten E. Jean Carroll för 27 år sedan. Trump dömd även för förtal och ska betala kvinnan 50 miljoner kronor i skadestånd.

Jurymedlemmarna som övervägde avgörandet i knappt tre timmar innan de nådde sin enhälliga slutsats, var överens om att Donald Trump var skyldig till sexuellt övergrepp och förtal, men fann inte att Trump våldtog E. Jean Carroll.

”I dag vet världen äntligen sanningen, den här segern är inte bara för mig utan för varje kvinna som har lidit för att hon inte blev trodd”, skriver Carroll i ett uttalande efter domen.

Mer än ett dussin kvinnor har anklagat Trump för sexuellt ofredande genom åren, men detta är det enda påståendet som har lett till en dom.

Trump som har förnekat Carrolls anklagelser, deltog inte i den två veckor långa rättegången i Manhattan. Han riskerar inte fängelse till följd av den civilrättsliga domen.

LÄS ÄVEN: Trump och tre av hans barn inför rätta.

Carrolls juridiska team kallade 11 vittnen för att bekräfta hennes påståenden om att Trump hade överfallit henne i underklädesavdelningen i en lyxbutik 1996. Dessutom lyssnade juryn på vittnesmål från fler kvinnor som påstod att Trump sexuellt ofredat dem.

E. Jean Carroll gjorde sitt påstående offentligt 2019 när hon publicerade sin memoarbok, What Do We Need Men For? A Modest Proposal. Trump har hela tiden förnekat anklagelserna och har upprepade gångeranklagat henne för att hitta på historien för att sälja fler böcker.

2019 stämde E Jean Carroll Trump för ärekränkning och 2022  lämnade Carroll in en andra stämningsansökan, denna gång för sexuella övergrepp. Detta efter att delstaten New York tillfälligt tagit bort preskriptionstiden för överlevare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV