Nyheter

Abortdom i Nebraska ”oroväckande”

Nebraskas delstatssenator Machaela Cavanaugh talar till aborträttsförespråkare i samband med att ett lagförslag om att förbjuda abort efter sjätte veckan diskuterades i delstatens lagstiftande församling.

Nyligen dömdes en 19-åring i Nebraska i USA till tre månaders fängelse för brott mot griftefriden en sen medicinsk abort. Även hennes mamma har åtalats för medhjälp och riskerar upp till fem års fängelse. Nu menar experter att det går att förvänta sig ny lagstiftning som i högre grad kommer att kriminalisera även den som genomgår abort.

– Det här är potentiellt en signal för att riktigt oroväckande saker kan vara på väg, säger juridikprofessorn Rachel Rebouché till Time Magazine.

Hon anser att det är anmärkningsvärt att 19-åringen döms till fängelse:

– Rätten gjorde en poäng av att säga att detta är ett så allvarligt fall att det förtjänar att en person som inte finns i belastningsregistret…ska sitta i fängelse i tre månader, säger Rachel Rebouché.

Det var förra våren som polis i Nebraska började utreda rykten om att någon hade fött ett dödfött barn och begravt det själv. Fallet har rönt stor uppmärksamhet inte bara för att en då minderårig flicka döms för att själv ha genomfört en abort utan för att Facebook lämnat ut uppgifter från hennes konto till polisen.

Under utredningen begärde polis ut information av företaget Meta som äger Facebook från den då 17-åriga flickans Messenger-meddelanden. Polis kunde då se hur hon och hennes mamma kommunicerade om medicinsk abort. Det är den information som fanns i de privata chattmeddelandena mellan mor och dotter som har använts som bevisning.

17-åringen ska ha tagit abortpillren flera veckor efter Nebraskas dåvarande gräns för abort som då gick vid 20 veckor – efter att HD rev upp Roe v Wade i juni 2022 har delstaten ett abortförbud efter tolfte graviditetsveckan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV