Nyheter

Tidöpartierna vill straffa myndigheter som inte anger papperslösa

Tidöpartierna vill se över rätt till sjukvård och anmälningsplikt för myndigheter och kommuner.

Tidöpartierna trappar upp jakten på papperslösa och personer utan uppehållstillstånd i Sverige. I dag kom beskedet att partierna vill att myndigheter och kommuner ska bli skyldiga att anmäla om de misstänker eller upptäcker att personer vistas illegalt i Sverige.

– Jag tror inte lärarna, socialsekreterarna eller vårdpersonalen kommer gå med på det. Det är ovärdigt, säger Sanna Vestin från Flyktinggruppernas riksråd (FARR).

Därför går de vidare med det mycket kritiserade förslaget att låta en utredning ta reda på vad konsekvenserna skulle bli, rapporterar SR Ekot.

I dag har personer utan uppehållstillstånd rätt att låta barnen gå i skolan samt få tillgång till viss begränsad sjukvård. Men nu framkommer att regeringen är beredd att se över även dessa rättigheter.

Sanna Vestin, asylrättsaktivist och medlem i Flyktinggruppernas Riksråd (FARR), anser att den här regeringen vill jaga papperslösa genom att sätta press på de svagaste.

– Vilka är det som vänder sig till kommuner och myndigheter fast de är papperslösa? Barn som behöver stöd eller gå i skola. Sjuka som behöver vård. Men jag tror inte lärarna, socialsekreterarna eller vårdpersonalen kommer gå med på det. Det är ovärdigt, säger hon till Fempers nyheter.

Tidigare har fackförbundet Dik, som bland annat organiserar bibliotekarier i Sverige, i en enkätundersökning bland sina medlemmar om det kontroversiella förslaget i Tidöavtalet, tydligt visat att bibliotekarierna är emot förslaget om anmälningsplikt.

De menar att det strider mot deras kärnuppgift.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV