Nyheter

Kvinnorättsaktivister fängslade i Iran inför årsdag

 Iranska regimen slår ner på kvinnorättsaktivister inför årsdagen för Mahsa Aminis död.

Minst ett dussin iranska kvinnorättsaktivister har fängslats i Iran. Medan andra kvinnor har hotats eller satts under hård press av iranska säkerhetsstyrkor, rapporterar kvinnorättsorganisationen Bidarzani.

Fängslanden, förföljelse och påtryckningar är den iranska regimens sätt att försöka skrämma aktivister inför årsdagen av Mahsa Aminis död i häkte. En händelse som ledde till utbredda protester runtom i lran och som kommit att gå under slagorden ”kvinna, liv, frihet”.

Den unga kvinnan Mahsa Amini dog i häktet kort efter att hon arresterats av moralpolisen på grund av att hon burit sin slöja slarvigt.

– Iranska myndigheter använder sina egna spelregler för att sätta maximal press på fredliga meningsmotståndare inför årsdagen av Mahsa Aminis död, säger Tara Sepehri Far, senior forskare vid Human Rights Watch.

Enligt Sepehri Far pågår det just nu godtyckliga arresteringar av aktivister som syftar till att dämpa det folkliga missnöjet. Det handlar om våld och människorättsbrott från de iranska myndigheternas sida, som förblir ostraffat.

Två av de senaste i raden av kvinnorättsaktivister som fängslats är Forough Taghipour och Marzieh Farsi, tidigare politiska fångar som ånyo arresterades av iranska säkerhetsstyrkor i Teheran den 21 augusti, rapporterar nyhetsbyrån Hrana som är fokuserade på människorättsaktivism.

Redan ett par dagar innan hade Mary Lawlor, särskild FN-rapportör för människorättsförsvarare, uppmanat iranska myndigheter att släppa de kvinnorättsaktivister som arresterats i Gilanprovinsen i Iran den 16 augusti.

Enligt uppgifter från nätverket Bidarzani handlar det om 12 kvinnorättsaktivister som tillfångatogs i Gilan den 16 augusti. Uppgifter som sedan har bekräftats av nyhetsbyrån Tasnim, som står när det iranska revolutionsgardet.

Amnesty International har gått ut och fördömt den förföljelse och påhopp som anhöriga till personer som dödades under protesterna förra året har fått utstå när de vill anordna minneshögtider för sina avlidna anhöriga.

Läs även:

2023-07-28 | Moralpolisen tillbaka på gatorna i Iran