Nyheter

Skjutning mot studenter i USA ”en hatisk handling”

Skjutningen i Burlington i Vermont mot tre palestinsk-amerikanska studenter kan vara ett hatbrott – såväl islamofobi som antisemitism har ökat i USA sedan det senaste kriget mellan Israel och Hamas bröt ut De tre studenterna vårdas ännu på sjukhus.

Tre palestinsk-amerikanska studenter sköts och skadades i helgen i en oprovocerad attack i delstaten Vermont. Enligt delstatsåklagaren Sarah George finns det ännu inte tillräckligt bevis för att avgöra om det var ett hatbrott, men hon sade på måndagen att det inte råder något tvivel om att det rör sig om ”en hatisk handling”.

De tre palestinsk-amerikanska studenterna, Tahseen Ali Ahmad, Kinnan Abdalhamid och Hisham Awartani, var ute på en promenad och talade ömsom engelska, ömsom arabiska med varandra, två av dem bar keffiyeh, en palestinasjal. Mannen som anklagas för attacken, Jason Eaton ska ha klivit ner från sin veranda och skjutit de tre studenterna som fortfarande vårdas på sjukhus. Awartini sköts i ryggraden, Ali Ahmad träffades i bröstet och Abdalhamid sköts i en vaden.

På måndagen hölls en ljusmanifestation vid Brown University där Hisham Awartani studerar. Under manifestationen lästes ett uttalande från Awartani upp av en lärare där han tackade för det stora stöd han har fått sedan helgens skjutning. Han menade också att skjutningen är en del av ett större sammanhang:

– Detta hemska brott skedde inte i ett vakuum. Hur mycket jag än uppskattar kärleken från var och en av er som är här i dag är jag bara ett offer i en mycket större konflikt. Hade jag blivit skjuten på Västbanken där jag växte upp hade räddningstjänsten som räddade mitt liv här sannolikt blivit förhindrad av den israeliska armén. Soldaten som hade skjutit mig hade fått gå hem och hade aldrig dömts.

– Alla sådana här försök är fruktansvärda oavsett om det händer här eller i Palestina, säger han i uttalandet, rapporterar NBC News.

”Mycket religiös person”

Jason Eaton åtalades för mordförsök på måndagen. Han nekar till brottet. Han beskriver sig själv som en ”radikal medborgare” på X, tidigare Twitter, på ett konto som nu har låsts, rapporterar Vice. I en arkiverad version av hans konto beskriver han sig som libertarian, men också som pappa och bonde på deltid. Enligt Vice ska han ha raderat flera poster sedan april 2022. Några poster ger uttryck för vaccinmotstånd. Enligt hans mamma Mary Reed sågs de kort innan skjutningen och han ska då inte ha talat om kriget mellan Israel och Hamas. Hon beskriver sin som en ”mycket religiös person”, som har haft problem med sin mentala hälsa tidigare.

Kriget mellan Israel och Hamas har tidigare lett flera våldsdåd i USA, och såväl islamofobi som antisemitism har ökat kraftigt sedan den 7 oktober. Den muslimska organisationen Council on American-Islamic Relations (CAIR) har uppmanat polis att granska huruvida Eatons dåd är ett hatbrott:
– Vi vill uppmana polis att lämna in åtal om hatbrott på delstatlig och federal nivå om bevisen bekräftar att antipalestinsk rasism motiverade denna attack, säger CAIR:s chef Nihad Awad i ett pressmeddelande.

CAIR uppmanar också politiker att ta avstånd från och fördöma ökningen av antimuslimsk och antipalestinsk rasism ”som har lett till hatbrott, diskriminering, och censur som riktas mot alla” ”som vågar stå upp för palestiniers mänskliga rättigheter”.

I mitten av oktober dödades en sexårig palestinsk-amerikansk pojke med 26 knivhugg, och hans mamma skadades allvarligt i en attac. Polis har fastslagit att de attackerades ”på grund av att de är muslimer” och kriget mellan Hamas och Israel. Den misstänkte Joseph Czuba har åtalats för mord, mordförsök och hatbrott.  

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV