Nyheter

Protestlista kräver finansministerns avgång

Premiärminister Petteri Orpo och finansminister Riikka Purra är hårt pressade på grund av kritik mot finansministerns tidigare rasistiska uttalanden.

Förra veckan överlämnades en protestlista i Finland med 121 000 underskrifter med krav på finansminister Riikka Purras avgång. Protestlistan togs emot av oppositionen i den finska riksdagen.

Riikka Purra är partiledare för ytterhögerpartiet Sannfinländarna som ingår i den finska regeringen. Hon har sedan valet i Finland i april uppmärksammats för sina tidigare extrema och rasistiska uttalanden i olika sociala medier.

De som undertecknat listan kräver att Purra tar ansvar för sina rasistiska skriverier.

Samtliga oppositionspartier har sedan tidigare krävt att riksdagens sommarpaus avbryts för en förtroendeomröstning gällande Riikka Purra.

Riksdagens talman Jussi Halla-aho, som tillhör samma parti som Purra, har dock sagt att det inte finns någon anledning att avbryta sommarpausen eftersom det saknas en majoritet i riksdagen som kräver det.

Statsminister Petteri Orpo har i sin tur sagt att regeringen i höst kommer med en kungörelse till riksdagen om hur jämställdhet och jämlikhet ska främjas och diskriminering elimineras i Finland och att det därefter blir en omröstning om förtroende för regeringen, rapporterar Svenska Yle.

Det finns nämligen ingen jämställdhetsminister i den nya regeringen, vilket regeringen också mottagit kritik för.

Tyst demonstration mot nedskärningar

Men det tar inte slut med protester här. Under lördagen 22 juli genomförde gruppen Makuupaikka 2023 en tyst demonstration på Riksdagshusets trappor mot regeringens nedskärningar i grundskyddet och utkomststödet. De kallar sig själva fattiga och sjuka.

– Regeringsprogrammets inhumana politik kan inte ignoreras, även om allmänhetens uppmärksamhet den senaste tiden har riktats mot Sannfinländarnas tvivelaktiga ministerval och de splittrade leden i regeringen, säger gruppen i ett pressmeddelande.

– Regeringen har hunnit göra mycket illa under en väldigt kort tid, säger demonstranten Maiju som sitter på trappan till Riksdagshuset till Svenska Yle.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV