Den iranska människorättsaktivisten och förkämpen för kvinnors rätt Narges Mohammadi tilldelas Nobels fredspris 2023.
– Hon slåss för kvinnor mot systematisk diskriminering och förtryck, sade Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen på fredagen.
Nobelkommittén betonar att Narges Mohammadis arbete har varit en av inspirationskällorna till den massrörelse till stöd för kvinnors rätt i Iran som bröt ut för ett drygt år sedan i samband med Mahsa Jina Aminis död. Den kurdiska kvinnan dog efter att ha gripits av landets ökända moralpolis.
Det var också med den massrörelsens slagord som Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen inledde när pristagaren skulle meddelas i Oslo: ”Kvinna, liv, frihet”.
– Hennes modiga kamp har förts till ett högt personligt pris, fortsatte hon.
Fempers nyheters chefredaktör Anna-Klara Bratt välkomnar nyheten att Narges Mohammadi är 2023 års fredspristagare och tror också att det kan ha betydelse för kvinnorättsrörelsen i Iran:
– Det är en verkligt glad nyhet som spiller över på mångas insatser i Iran. Det är svårt att tänka sig en värdigare mottagare av Nobels fredspris. Både Fempers nyheter och tidigare Feministiskt perspektiv har följt Narges Mohammadis kamp i många år – främst genom Sholeh Iranis skarpa penna (läs även separat intervjun med Irani om Mohammadi).
Narges Mohammadi är aktiv i organisationen Defenders of Human Rights Centre i Iran som hjälper politiska fångar att få försvarsadvokater, en organisation som leds av advokaten Shirin Ebadi som fick Nobels fredspris 2003.
Mohammadi sitter fängslad sedan 2015, och har dömts till ett 31-årigt fängelsestraff, samt 154 piskrapp. Hon är också en av grundarna till Iranian National Peace Council som arbetar för mänskliga rättigheter i Iran. Under en kort tid i frihet på grund av en hjärtoperation 2022 förklarade hon att hon aldrig kommer att upphöra kämpa:
– Jag kommer inte sluta göra civilt motstånd och vägrar återvända till fängelset, sade hon i samband med det.
Narges Mohammadi har prisats för sitt arbete flera gånger. 2011 tilldelades hon Per Angerpriset, och i januari i år fick hon Olof Palmepriset tillsammans med kvinnorättsaktivisterna Marta Chumalo från Ukraina och Eren Keskin från Turkiet.