Nyheter

Svensk fotboll i sorg efter misstänkta terrordådet

Svenska fotbollssupportrar, liksom de belgiska, fick stanna kvar på arenan efter den dödliga attacken då den ansågs vara säker.

Den man som misstänks ha skjutit ihjäl två svenska fotbollsfans i Bryssel på måndagskvällen greps och sköts av belgisk polis på tisdagsmorgonen. Mannen bakom attacken, som utreds som ett terrorbrott, har nu dött av sina skador. Samtidigt är svenska fotbollsfans i sorg över dådet och svenska klubbar kommer att på olika sätt hedra offren.

Flera svenska fotbollsklubbar skriver efter dådet på måndagskvällen att man befinner sig i sorg. IFK Göteborg kommer att flagga på halv stång, Malmö FF kommer att hålla en tyst minut innan nästa match på söndag, och IFK Norrköping spelar med svarta sorgband, rapporterar Fotbolldirekt.

Trots att attentatet var känt inleddes matchen som dock bröts i halvtid. Svenska spelare vägrade då att fortsätta spela, och de belgiska spelarna var av samma åsikt. Att matchen spelades första halvlek hade bland annat att göra med att man ansåg att det vore för farligt att låta svenska supportrar, varav många bar gul-blåa-tröjor, ge sig av från arenan när attentatsmannen fortfarande var på fri fot.

Det var ett par timmar innan avspark i EM-kvalet mellan Belgien och Sverige på måndagskvällen som två svenska fotbollsfans, enligt belgiska uppgifter bar de Sverigetröjor, sköts ihjäl i Bryssel. Ytterligare en person har skadats allvarligt i attacken. Mannen som tros ligga bakom dådet, Abdesalem Lassoued, uppges vara en tunisisk medborgare som fick avslag på sin asylansökan i Belgien 2019. Innan attacken svor han trohetsed till terrorgruppen IS, och efteråt sade han i en video som han publicerade på sociala medier att han hade dödat svenskarna i ”Guds namn”, uppger BBC.

Under en presskonferens på tisdagsförmiddagen uppgav statsminister Ulf Kristersson att Lassoued också ska ha varit i Sverige. 

”Försöker ingjuta rädsla, misstro”

Enligt SVT ska han tidigare under måndagen ha publicerat ett inlägg om den palestinsk-amerikanske och muslimske pojken som mördades utanför Chicago i lördags, där han argumenterade att om det hade rört sig om ett kristet barn hade det betecknats som ett terrordåd. Han ska också ha haft ett Tiktok-konto och där bland annat följt ett konto som spridit konspirationsteorier om att den svenska socialtjänsten kidnappar muslimska barn. Konspirationsteorier som dessa ingår i en desinformationskampanj som har spridits om Socialtjänsten sedan 2021.

Den belgiska åklagare som leder utredningen säger också att det sannolikt var de dödade personers svenska nationalitet som gjorde dem till måltavla.

– Förövare försöker ingjuta rädsla, misstro och splittring i våra fria samhällen. Terrorism, terrorister måste förstå att de aldrig kommer att lyckas med sina uppsåt, sade Belgiens premiärminister Alexander De Croo under en presskonferens på måndagskvällen, rapporterar BBC.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV