Nyheter

Tidigare förbundskapten utreds i Spanien

Demonstranter i Barcelona protesterade till stöd för landslagsspelaren Jenni Hermoso i början av september.

En spansk domare har utvidgat utredningen om sexualövergrepp mot den tidigare ordföranden för landets fotbollsförbund Luis Rubiales till att också omfatta den tidigare förbundskaptenen Jorge Vilda. Det är oklart vad Vilda utreds för, men enligt spanska medier ska han ha utövat påtryckningar på Jenni Hermoso som utsattes för en tvångskyss i augusti. Under måndagen vittnade också tre landslagsspelare om fallet inför en domare i Madrid.

Det är Alexia Putellas, som två gånger har blivit utsedd till världens bästa spelare, och två andra spelare i de spanska fotbollslandslaget, Irene Paredes och Misa Rodríguez som vittnade inför en domare i Madrid på måndagen, rapporterar Associated Press.

Jorge Vilda, liksom två andra anställda inom fotbollsförbundet RFEF ska höras av domaren nästa vecka. Även Jenni Hermoso väntas vittna någon gång under förhandlingarna. Luis Rubiales riskerar antingen böter eller fängelse mellan ett till fyra år om han döms för sexuellt övergrepp. Detta enligt den spanska samtyckeslagen som infördes förra året, en lag som kriminaliserar alla sexuella handlingar som inte har samtycke.

Både Luis Rubiales och Jorge Vilda har tvingats avgå i efterdyningarna av Rubiales tvångskyss av den spanska landslagsspelaren Jenni Hermoso i samband med att Spanien vann fotbolls-VM i augusti.

Förutom att utreda själva kyssen utreds även om Rubiales utövade påtryckningar på Hermoso för att förmå henne att säga att hon hade gett sitt samtycke till kyssen. Nu ingår även Vilda i utredningen enligt ett uttalande från en spansk domstol, rapporterar Sky News.

Det framgår inte av uttalandet vad misstankarna mot Vilda handlar om, men uppgifter i spansk media gör gällande att han ska ha pressat Hermoso att uttala sig om att det fanns samtycke till kyssen, något Vilda har nekat till.

Den tidigare förbundskaptenen Jorge Vilda, och landslagsspelaren Jenni Hermoso
Den tidigare förbundskaptenen Jorge Vilda, och landslagsspelaren Jenni Hermoso. Vilda utreds nu, enligt uppgifter i spansk media rör det misstankar om att han utövat påtryckningar på Hermoso att säga att Rubiales hade hennes samtycke, vilket hon har nekat till. Foto: AP Photo/Alessandra Tarantino

Avslöjande från ny sportsajt

Efter matchen kom information om att Hermoso skulle ha gett sitt samtycke till kyssen. Detta kunde den spanska sportsajten Revelo dementera. I ett avslöjande slog sajten fast att det aldrig hade funnits något samtycke, samt att Hermoso också vägrade stå bredvid Rubiales när han spelade in en offentlig ursäkt. Revelo grundades i maj förra året och har satsat stort på att bevaka damidrott, liksom att använda sociala medier i sin bevakning.

– När fotbollsförbundet kom med uttalandet om Hermosos ord sade vi att det var ord som var ”tillskrivna” henne. Sedan talade jag med tre oberoende källor som bekräftade att hon och hennes familj hade blivit pressade, men hon vägrade, säger Revelo-journalisten Natalia Torrente till Voice of America.

Stöd från andra landslag

Efter VM har såväl det spanska landslaget som andra landslag, som det schweiziska och svenska, tydligt ställt sig bakom Hermoso. Inför Spaniens matcher mot Schweiz och Sverige i september tog lagen gemensamma bilder på plan med budskapet ”Det är över. Vår kamp är den globala kampen”.

Det spanska damlandslaget har länge krävt förändringar inom sitt fotbollsförbund RFEF. Vissa förändringar har alltså skett men mycket kvartstår att göra enligt landslaget. Bland annat valde den nya förbundskaptenen, Montserrat ”Montse” Tomé att inte ta ut Hermoso till matchen mot Sverige den 22 september, samtidigt som flera spelare som hade sagt att de inte ville bli uttagna blev kallade. Krismöten pågick till dagen innan Sverigematchen som slutligen ledde till att spelarna gick med på att avsluta sin bojkott av landslagsspel efter löften av RFEF att vidta ”omedelbara och djupa förändringar” av sin struktur.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV