Nyheter

Israel anklagas för att använda svält som vapen i Gaza

Kvinna bakar bröd i tält.

Efter att sju hjälparbetare dödades i en israelisk attack på tisdagen meddelade World Central Kitchen (WCK) att deras arbete i Gaza pausas. Det innebär ytterligare ett slag mot Gaza där stora delar av befolkningen redan är utsatta för hungersnöd, och kommer bara en vecka efter att Israel anklagades för att troligen använda svält som vapen av FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter. 

Under onsdagen skrev Världshälsoorganisationens (WHO) generalsekreterare Tedros Adhanom Gebreyesus på X, tidigare Twitter, att 27 barn uppges ha dött av undernäring sedan oktober förra året. Redan i början av mars rapporterade nyhetsbyrån AP som hade talat med en läkare på ett sjukhus i Rafah att 16 för tidigt födda spädbarn hade dött till följd av undernäring. BBC rapporterar att bilder från drabbade på sjukhus visar klassiska symtom på akut undernäring: Svullna leder, hudeksem och avmagrade armbar och ben. En av dessa är Noora Mohammed som är särskilt utsatt eftersom hon lider av lung- och leverfibros.

– Min dotter kan inte röra sig. Hon är anemisk, sover hela tiden och det finns inget näringsriktigt att äta, säger Nora Mohammeds mamma till BBC.

Fram till i december förra året uppskattade biståndsorganisationen International Rescue Committee att över 155 000 gravida och ammande kvinnor löpte hög risk att drabbas av undernäring. Den siffran beräknas ha stigit kraftigt sedan dess. När Israels bombningar av Gaza snart har pågått i ett halvår varnar organisationen för de alarmerande konsekvenser detta har haft på palestinska kvinnor: Med långvarig brist på mat, vatten, hälso- och sjukvård och ”hotet av nära förestående svält”. Varningen är varken ny eller unik. Att det fanns risk för svält i Gaza varnade organisationer för tidigt i höstas.

”Mat används som krigsvapen”

På sociala medier har palestinska familjer berättat hur de plockar ogräs för att få i sig näring, eller hur man använt sig av djurfoder för att göra ett mjöl att baka bröd på. Det var för att stävja hunger och svält som World Central Kitchen redan i oktober började bistå Gazabor med måltider. I slutet av mars meddelade organisationen att man hade delat ut sammanlagt 43 miljoner måltider i Gaza hittills, och att nya skepp med förnödenheter för ytterligare en miljon måltider var på väg från Cypern till Gaza. 

Nu kan också den hjälpen vara slut. Detta efter den israeliska attacken mot World Central Kitchen på tisdagen. På taket av ett av tre fordon som World Central Kitchens hjälparbetare färdades i syns delar av organisationens logga tydligt. Intill den ett stort svart hål, takplåten ihopknycklad. Sju döda hjälparbetare varav alla utom en, palestiniern Saideddin Issam Ayad Abutaha, var utländska medborgare. 

– Detta är inte bara en attack mot WCK, det här är en attack mot humanitära organisationer som kommer till en av de värsta situationerna där mat används som ett krigsvapen. Detta är oförlåtligt, säger World Central Kitchens vd Erin Gore på organisationens hemsida. 

196 hjälparbetare har dödats i Gaza

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sade på tisdagen att attacken mot World Central Kitchen var en oavsiktlig attack ”mot oskyldiga, och att händelsen ska utredas. Men dessa sju hjälparbetare är långt ifrån de första att dödas i israeliska attacker, däremot har nästan alla hjälparbetare som tidigare dödats varit palestinier. Sammanlagt har 196 hjälparbetare dödats sedan Israel inledde sina flygattacker den 7 oktober efter Hamas attack mot Israel. Av dessa jobbade 175 för olika FN-organ. ”Detta är samvetslöst”, kommenterade FN:s generalsekreterare António Guterres på tisdagen. Redan i november 2023 meddelade The United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA) att 102 av deras anställda hade dödats i israeliska attacker. 

World Central Kitchens Erin Gore är inte ensam om att anklaga Israel för att använda mat som vapen. I förra veckan sade FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Volker Türk i en intervju med BBC att det är ”troligt” att Israel använder svält som ett vapen i Gaza. Han betonade att Israel bär ett signifikant ansvar för att läget i Gaza håller på att utvecklas till en svältkatastrof. Om det kan bevisas att det finns en avsikt bakom detta utgör det ett krigsbrott, förklarade Türk.

Den israeliska finansministern Nir Barkat, partikollega till Netanyahu, har avfärdat FN-kommissarie Türks anklagelser som ”totalt nonsens”. Men redan ett par dagar efter Hamas attack meddelade Israel att den blockad landet har upprätthållit mot Gaza sedan 2007 skulle intensifieras ytterligare. Israels försvarsminister Yoav Gallant sade då bland annat att han hade gett order om en ”total belägring”, och att ”det kommer inte finnas någon el, ingen mat, inget bränsle”. 

Hela Gaza kan drabbas inom några månader

Volker Türk hänvisade bland annat till en rapport som varnar för att omfattande svält står för dörren i norra Gaza. Enligt The Integrated Food Security Phase Classification (IPC), som används för att förbättra matsäkerhet i världen, befinner sig palestinierna i norra Gaza i fas fem av klassificeringssystemet som indikerar svält och betecknas som en katastrof. De södra delarna av Gaza, som Khan Younis och Rafah, befinner sig i fas fyra som betecknas som en kris. Men även dessa områden riskerar svält till mitten av sommaren. 

Hela Gazas befolkning på 2,3 miljoner upplever en ”akut matosäkerhet”, medan 1,1 miljoner Gazabor har drabbats av ”katastrofal matosäkerhet”. I förra veckan uppgav också USA:s utrikesdepartement att det är troligt att svält redan förekommer i åtminstone några av Gazas norra områden.

– Medan vi kan säga med säkerhet att svält är en betydande risk i södra och centrala [Gaza] men inte för närvarande, finns det både en risk och sannolikhet att det finns svält i åtminstone några delar i norr, sade en tjänsteman från utrikesdepartementet till Reuters. 

IPC larmade så tidigt som i december 2023 för att det fanns risk för att svält skulle ha brutit ut i Gaza till i slutet av maj – om inte en vapenvila förhandlades fram liksom inflödet av tillräcklig matleveranser. Nu konstaterar IPC att åtgärder som skulle krävas för att förhindra svält inte har vidtagits. Tvärtom har läget förvärrats ytterligare efter att en rad länder, inklusive USA, Tyskland, EU och Sverige, stoppade utbetalningar till FN-organet UNRWA i Gaza efter israeliska anklagelser mot tolv av organisationens cirka 13 000 medarbetare hade deltagit i Hamas attacker den 7 oktober. 

Israel vill att FN-organet UNWRA avvecklas

Dessa anklagelser fick stor spridning samma dag som internationella domstolen i Haag (ICJ) slog fast att det går att utreda Israel för brottet folkmord samt att Israel skulle vidta flera nödåtgärder för att försäkra att dess militär inte begår handlingar som står i strid med FN:s folkmordskonvention. Anklagelserna har förhindrat den enda organisation som har nödvändig logistik och lokalkännedom på plats för att leverera förnödenheter till Gazas befolkning från att utgöra den livlina den vanligtvis är. Flera länder har sedan dess återupptagit biståndet till UNRWA. Israel fortsätter dock att motarbeta UNRWA, så sent som i förra veckan överlämnande Israel också ett förslag till FN att organet helt ska avvecklas. 

I förra veckan larmade internationella domstolen ICJ för ”spridningen av hungersnöd och svält”, och att Israel ska vidta alla åtgärder som krävs för att utan dröjsmål, i samarbete med FN, och i den omfattning som krävs, se till att humanitär hjälp når palestinier i hela Gaza. ICJ förtydligade att i detta ingår förutom vatten och mat även bränsle, kläder, logi, hygien- och sanitetsartiklar liksom mediciner och sjukvård. 

UNRWA:s tidigare talesperson Chris Gunness fördömer Israels försök att underminera organisationen och betonar att andra FN-organ måste avhålla sig från att ens diskutera frågan:

– Det är skandalöst att FN-organ som WFP och högt uppsatta FN-tjänstemän deltar i diskussioner om att avveckla UNRWA. Det är FN:s generalförsamling som ger UNRWA dess mandat och bara generalförsamlingen kan ändra det, inte generalsekreteraren och absolut inte ett enskilt medlemsland, säger han, rapporterar The Guardian.