Nyheter

Tio år efter skolkidnappningen i Nigeria saknas fortfarande 90 flickor

Tio år sedan masskidnappningen av skolflickor i Nigeria saknas fortfarande ett 90-tal flickor.

För tio år sedan kidnappades runt 276 flickor från skolan de gick på i Chibok i Nigeria. Den fruktansvärda kollektiva chocken som lokalsamhället drabbades av spreds tillsammans med kampanjen #BringBackOurGirls över världen. Runt 180 flickor har sedan dess undkommit fångenskap, andra är kvar.

Det var 2014 som 276 nigerianska skolflickor mellan 16 och 18 år kidnappades av den islamistiska gruppen Boko Haram. Sedan dess har över 180 av flickorna lyckats fly eller fritagits.

Många av de kidnappade flickorna tvingades konvertera till islam och gifta sig med någon av männen ur den islamistiska gruppen, Boko Haram. En av dem är Lisu, som BBC har träffat. Hon födde två barn i fångenskap.

Lisu, som inte vågar uppge sitt riktiga namn, lyckades fly och har därefter genomgått regeringens rehabiliteringsprogram och fått en plats i ett boende tillsammans med andra kvinnor som lyckats fly fångenskapen.

– Jag ångrar att jag kom tillbaka, säger hon till BBC, som hon uppges träffa i hemlighet eftersom de lokala myndigheterna vill hindra henne från att prata med journalister. 

Lisu upplever att hon behandlas illa och nedlåtande och ångrar att hon flydde. De förnödenheter hon tilldelas nu räcker knappt för att äta sig mätt och sköta den personliga hygienen. Hon kontrolleras hela tiden och hennes livsutrymme är väldigt begränsat.

– Vakterna runtomkring skriker åt oss och jag är djupt olycklig, säger Lisa.

Amina Ali, den första flickan som lyckades fly fångenskap 2016, vittnar också om att hon är missnöjd med hur hon har behandlats sedan hon blev fri.

Kvinnorna straffas för de brott de har utsatts för. De blir utstötta socialt på grund av att de utsatts för tvångskonvertering, tvångsäktenskap och i vissa fall för det faktum att de fött barn som har muslimska fäder.

Samtidigt finns det anhöriga till de flickor som ännu inte kommit tillbaka som fortsätter leta efter sina försvunna barn. Andra föräldrar försöker gå vidare i sorgen. På söndagen anordnades minnesceremonier i Lagos för att hedra minnet av de försvunna flickorna.

Skolan de kidnappades ifrån finns kvar. Efter en renovering öppnades den åter 2021.

Säkerhetsläget i området är fortfarande osäkert. Beväpnade Boko Haram-medlemmar fortsätter, enligt uppgifter i BBC, att hota och så sent som förra året attackerade gruppen området. Det finns också stor militär närvaro i området.

I december 2022 avslöjade Reuters att den nigerianska militären under nästan ett årtionde hade genomfört hemliga, systematiska och olagliga aborter i massiv omfattning på kvinnor och flickor i nordöstra Nigeria, vilket Fempers nyheter rapporterade om. Det är dock inte fastställt om det rör sig om exakt samma kidnappade flickor som i massbortförandet av skolflickor i Chibok.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV