Nyheter

Kroatien skriver in femicid i lagstiftningen

demonstration för rätten till abort i Kroatien

I Kroatien har femicid, mord på kvinnor på grund av att de är just kvinnor, skrivits in i motsvarande brottsbalken.

I Kroatien har femicid, mord på kvinnor på grund av att de är just kvinnor, skrivits in i motsvarande brottsbalken. Enligt den nya lagstiftningen kan den som döms för femicid, enligt den nya brottsrubriceringen, få mellan 10 till 40 års fängelse, rapporterar AFP News.

Kroatien är därmed ett av få länder i Europa som inför mord på kvinnor som en separat brottsrubricering. I slutet av år 2022 blev Belgien det första EU-landet som specifikt kriminaliserade mord på kvinnor, vilket Fempers nyheter har rapporterat om.

Parlamentet antog även en lagändring gällande mäns våld mot kvinnor i hemmet. Straffet för våldtäkt höjs från tre till åtta år i fängelse.

Ändringarna infördes efter år av påtryckningar från landet kvinnorättsorganisationer och kvinnojourer. Frågan ställdes på sin spets under hösten 2023 efter ett uppmärksammat mord på en 20-årig juriststudent där gärningsmannen var en polis, som hon inte ville ha en relation med och hade avvisat.

Kroatien har en av de högsta siffrorna när det kommer till femicid, mord på kvinnor, per capita i EU.

Förra året mördades 2 300 kvinnor i EU av en partner eller före detta partner. Tolv kvinnor mördades i Kroatien, vars befolkning uppgår till 3,8 miljoner.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV