Nyheter

Guldbaggevinnare uppmärksammar fängslade iranska kvinnor

Guldbaggevinnaren Marall Nasiri tog emot priset med de "tatuerade" namnen på 71 kvinnor som sitter i fängelse i Iran.

Guldbaggevinnaren Marall Nasiri uppmärksammade förtrycket mot kvinnor i Iran. Hon kom till Guldbaggegalan med namnen på 71 fängslade iranska kvinnor ”tatuerade” på kroppen.

Skådespelerskan Marall Nasiri vann Guldbaggen för bästa kvinnliga skådespelare i en huvudroll för rollen som Maryam i filmen Motståndaren.

Hon kom till Guldbaggegalan på Cirkus i Stockholm med namnen på 71 kvinnor som sitter fängslade i Iran ”tatuerade” på överkroppen. 

Marall Nasiri anländer till Guldbaggegalan på Cirkus i Stockholm
Marall Nasiri anländer till Guldbaggegalan på Cirkus i Stockholm. De "tatuerade" namnen är 71 kvinnor som sitter i fängelse i Iran. Foto: Jonas Ekströmer / TT 

Marall Nasiri som själv är född i Teheran har stöttat de iranska kvinnornas protester som gått under parollen Kvinna liv frihet ända sedan den 16 september 2022. Det var dagen då Mahsa Amini avled i häkte.

Amini dog bara dagar efter att hon hade gripits av den iranska så kallade moralpolisen för att ha brutit mot rådande slöjtvång.

Häromdagen släpptes de två iranska journalisterna Niloufar Hamedi och Elaheh Mohammadi från det ökända Evinfängelset i Iran. De var dömda till 12 respektive 13 års fängelse för att ha bevakat Aminis död och begravning. De är nu frisläppta i väntan på beslut på överklagan.

Många kvinnor sitter dock fortfarande fängslade.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV