Nyheter

Fängslade fredspristagaren Narges Mohammadi åtalas på nytt

Kvinna Narge Mohammadi med mörkt lockigt hår och röd blus

Nobelpristagaren Narges Mohammadi som redan sitter i fängelse i Iran står återigen anklagad. Detta för att ha "spridit propaganda mot den islamska republiken" och protesterat mot sexuellt våld mot kvinnor under tiden i fängelset.

Anklagelserna handlar om att hon ska ha delat en ljudfil där hon hörs beskylla den iranska staten för ett ”fullskaligt krig mot kvinnor”, uppger familjen. Rättegången uppges ha inletts den 19 maj.

I januari dömdes Narges Mohammadi till 15 månaders fängelse för ett liknande brott. 

Förra året tilldelades Narges Mohammadi Nobels fredspris för sitt arbete för kvinnors rättigheter i Iran.

Såhär sade Sholeh Irani, Iranexpert och journalist, till Fempers nyheter i samband med tillkännagivandet av att priset skulle gå till Narges Mohammadi.

– För många gestaltar hon mod och motstånd. Hon har varit konsekvent i sin kamp, en orädd person som inte låter sig kuvas, inte ens när hon sitter fängslad, inte ens när hon fråntogs kontakt med sina små barn och skrev att hon inte hade någonting att förlora längre. Hon reser sig upp varje gång, starkare än tidigare.

– Under sin tid som politisk fånge har hon använt varje tillfälle för att avslöja missförhållandena i regimens fängelser, hon har skrivit en viktig bok om tortyr, hon är bland de första i Iran som talade öppet mot dödsstraff. Mohammadi är en av de få politiska fångar som öppet och transparent har talat och skrivit om sexuella trakasserier och våldtäkt i iranska fängelser.

Inför de nya anklagelserna meddelar Mohammadi via hemsidan Narges foundation att det är fjärde gången på fyra år som hon ”tvingas till de orättvisa och farsartade domstolarnas bord på grund av sina protester och avslöjanden om de religiösa regimens män och deras sexuella övergrepp mot kvinnor”. 

Hon kräver en öppen och transparent rättegång – ”en rättegång där vittnen och överlevande kan vittna om de sexuella övergrepp som den islamiska republikens regim begått mot kvinnor”.  

Narges Mohammadi har dömts till flera fängelsestraff och utsatts för åtskilliga piskrapp. För närvarande sitter hon alltså fängslad i det ökända Evinfängelset i Teheran.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV