Nyheter

Stjärnspelaren Hermoso vittnade i rätten

Fotbollsspelaren Jenni Hermoso vittnade i rätten mot Rubiales.

Den spanska fotbollsspelaren och världsmästaren Jenni Hermoso vittnade på tisdagen i målet mot den tidigare ordföranden för landets fotbollsförbund Luis Rubiales. ”Kyssen gavs inte i samförstånd.”

Jenni Hermoso bekräftade också inför rätten att hon utsattes för konstanta påtryckningar efter Rubilales tvångskyss. Inte minst från Rubiales själv och ledningen runt honom, vilka alla försökte få henne att gå ut offentligt och försvara Rubiales.

Hermoso stod dock fast vid den version av händelseförloppet som hon hela tiden har varit tydlig med.

– Allt ligger nu i rättvisans händer, sade hon på tisdagen utanför rätten.

Rubiales som är avstängd av Fifa utreds för sexuellt övergrepp och riskerar böter eller fängelse mellan ett till fyra år om han döms. Detta enligt den spanska samtyckeslagen som infördes förra året, en lag som kriminaliserar alla sexuella handlingar som inte har samtycke.

En spansk domare utvidgade i höstas utredningen om sexualövergrepp mot den tidigare ordföranden för landets fotbollsförbund Luis Rubiales till att också omfatta den tidigare förbundskaptenen Jorge Vilda. Enligt spanska medier ska han vara en av dem som har utövat påtryckningar på Jenni Hermoso som utsattes för tvångskyssen efter VM-finalen i fotboll i Sydney i augusti 2023.

Konstanta påtryckningar

Hermoso vittnade på tisdagen om att istället för att kunna glädjas åt och fira guldet i fotbolls-VM kom efterspelet, redan på planet tillbaka till Spanien och hennes efterföljande semester och vila på Ibiza, att förstöras av att konstanta påtryckningar från den anklagade och flera av hans närmaste medarbetare. Något som kom att påverka hennes mående.

Stjärnspelaren från Madrid lämnade fotbollsklubben Barcelona 2022 och spelar sedan dess i Mexiko. Samma dag som hon vittnade i rätten skrev hon under för den historiska mexikanska fotbollsklubben Tigres och kommer att börja träna där inom kort.