Nyheter

Politiker sprider hat mot hbtqi-personer

Bild på EU-parlamentet i Strasbourg tagen uppifrån

Klimatet hårdnar för hbtqi-personer både i Sverige och i Europa. Enligt en ny rapport från hbtqi-nätverket ILGA Europa är det den största backlaschen på årtionden. – Det är helt oacceptabelt att politiker utsätter hbtqi-personer för fara med sin hatretorik, säger RFSLs förbundsordförande Sidlund Ponkala i en kommentar.

Förra veckan rapporterade Fempers nyheter om att hatretorik mot europeiska medborgare födda  utanför Europa ökar. Det antirasistiska nätverket ENAR varnade för att rasismen och hatet riskerar att öka ytterligare inför EU-valet. Detta på grund av att det råder djup polarisering bland politikerna med å ena sidan nationalistiska ytterhögerpartier och å andra sidan mer liberala vänsterpartier. Något som har lett till ett politiskt klimat där retoriken, särskilt från extremhögern, har blivit allt hårdare de senaste åren.

Nu rapporterar hbtqi-nätverket ILGA alltså om en alarmerande ökning även av hatretorik bland politiker både i Sverige och i Europa mot hbtqi-personer. 

– Regeringen måste ta krafttag för att vända den här utvecklingen kring hat mot hbtqi-personer, även enskilda organisationer, partier och debattörer har ett stort ansvar. Alla vi som tror på ett tryggt och fritt samhälle måste våga ta ställning mot hatretoriken, säger Peter Sidlund Ponkala, förbundsordförande för RFSL i ett pressmeddelande.

Ökning av hatretorik mot hbtqi-personer inför EU-valet

EU-valet hålls den 9 juni och det är inför den som ILGA Europa nu släpper en kartläggning som alltså pekar på en alarmerande ökning av hatretorik mot hbtqi-personer, i synnerhet transfobiska uttalanden från europeiska politiker, inklusive svenska politiker. 

I rapporten framkommer också att barn ofta används för att motarbeta transpersoners möjligheter till vård. Men även hur skrämselpropaganda bidrar till sämre psykisk hälsa och risk för suicid bland unga hbtqi-personer.

ILGA, International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association, är en världsomspännande organisation för homo- och bisexuellas, transpersoner och intersexuellas rättigheter.