Nyheter

Sverige i Nato: ”riskfyllt” menar Svenska Freds

Kerstin Bergeå från Svenska freds och Josefin Lind från Läkare mot kärnvapen

Ungern har som sista land godkänt Sveriges Natoansökan. Det innebär att Sverige inom kort kommer att bli det trettioandra landet som formellt ansluter sig till militäralliansen. ”Riskfylld felprioritering”, anser Svenska freds.

Svenska Freds är mycket kritiska till att Sverige nu går med i Nato. Det har organisationen varit ända sedan ansökningsprocessen drog igång, vilket Fempers nyheter har rapporterat om i flera artiklar.

– Att Sverige blir medlem i Nato är en riskfylld felprioritering som bidrar till ökade spänningar, polarisering och militarisering i en tid då vi behöver det motsatta, säger Kerstin Bergeå, ordförande för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen i ett pressmeddelande.

Enligt organisationen har Natomedlemskapet okritiskt presenterats som lösningen för Sveriges säkerhet.

– Men ökad militär upprustning, att ingå i en kärnvapenallians och alliera oss med odemokratiska länder är inte det som ger hållbar fred och säkerhet, säger Bergeå.

Enligt fredsorganisationen ”riskerar en Natoanslutning att öka osäkerheten och försämra Sveriges möjligheter att vara en stark och självständig röst för nedrustning, mänskliga rättigheter och folkrätt”. 

Enligt ansökningsprocessen, menar Kerstin Bergeå, har det visat sig att Sveriges Natostrategi är att ge efter och anpassa sig. 

– Det är mycket oroväckande. Vi har fått höra mycket om att det fortfarande är möjligt att som Natomedlem bedriva en självständig utrikespolitik och en aktiv nedrustningspolitik men hittills bara sett motsatsen, säger hon.