Prenumerera

Logga in

Nyheter

Iran: Journalisterna Niloofar Hamedi och Elaheh Mohammadi benådas

Elaheh Mohammadi och Niloofar Hamedi.

De två journalister som var först om att rapportera om Mahsa Jina Aminis död – som ledde till omfattande protester i Iran hösten 2022 – har benådats. Niloofar Hamedi och Elaheh Mohammadi slipper därmed avtjäna återstoden av sina straff. 

De båda journalisterna Niloofar Hamedi och Elaheh Mohammadi greps hösten 2022, och dömdes hösten 2023 till 12–13 års fängelse bland annat för att ha samarbetat med USA och propaganda mot den islamiska republiken. På tisdagen meddelade Irans högsta rättsliga instans att de skulle benådas. 

Niloofar Hamedi var den journalist som rapporterade från sjukhuset i Teheran dit Mahsa Jina Amini fördes efter att hon hade gripits av landets ”moralpolis” för att inte ha burit sin slöja på rätt sätt. Niloofar Hamedi kunde ifrån sjukhuset rapportera för tidningen Shargh att den kurdisk-iranska kvinnan låg i koma innan hon dog på sjukhuset, och hon tog också en bild på Aminis föräldrar.

Startskottet för proteströrelse 

När Mahsa Jina Amini sedan begravdes i sin hemstad Saqqez i provinsen Kurdistan i nordvästra Iran fanns Elaheh Mohammadi på plats. Begravningen ledde till protester mot de iranska myndigheterna för Mahsa Jina Aminis död, vilket Mohammadi rapporterade om för tidningen Ham Mihan. 

Snart hade protesterna spridits till hela landet under parollen ”Kvinna, liv, frihet”. Kvinnor tog av sig sina slöjor offentligt, dansade på gator och protesterna breddades också snabbt från att riktas mot landets slöjlag för kvinnor till att rikta sig mot regimen och landets högste ledare Ali Khamenei.

Benådas på årsdagen för iranska revolutionen 

Hamedi greps den 22 september 2022 och Mohammdi greps den 29 september samma år och satt sedan fängslade till i januari 2024, då de släpptes under tiden deras överklagande av domarna emot dem behandlades. 

När de nu har benådats sker det i samband med årsdagen för den iranska revolutionen den 11 februari 1979 – landets högsta ledare Ali Khamenei utfärdar i samband med det en lista över fångar som ska benådas, rapporterar nyhetsbyrån Reuters som hänvisar till domstolens sajt Mizan. 

2023 tilldelades Niloofar Hamed och Eleheh Mohammadi Reportrar utan gränser Sveriges pressfrihetspris och samma dag tilldelades de också Unescos pressfrihetspris, som de delade med journalisten och sedermera Nobelpristagaren Narges Mohammadi

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV