Nyheter

Läkare i Texas stämd – utmanade nya abortlagen

Alan Braid från San Antonio, Texas, blev den första läkaren att offentligt medge brott mot delstatens abortförbud som trädde i kraft den 1 september, rapporterar Politico.

Förbudet ska förhindra vårdpersonal från att ge abortvård efter sjätte graviditetsveckan. Delstatens åklagare kan inte driva brott mot den nya abortlagen i domstol, just för att det skulle strida mot USA:s konstitution. Istället är lagen utformade så att delstatens medborgare, genom civilrättsliga stämningar, förväntas upprätthålla förbudet. Detta mot en belöning på minst 10 000 dollar om den som anmäler får rätt.

Braid medgav sin handling i Washington post i helgen. Redan på måndagen hade två före detta advokater lämnat in varsin stämning, och hann därmed före den största gruppen av abortmotståndare i Texas, konstaterar Politico. En av ex-advokaterna förlorade sin licens då han dömdes för bedrägeri och skattebrott, och har avtjänat 15 år i fängelse. Nu kräver han 100 000 dollar i skadestånd, eller i vart fall de 10 000 som han anser sig ha laglig rätt till med nya abortlagen, i en civilrättslig process mot Braid. Båda de tidigare advokaterna säger, enligt Politico, att de inte är abortmotståndare, och den andre att han vill få lagens giltighet prövad.

Enligt Carol Sanger, juridikprofessor vid Columbia-universitetet i New York, gör stämningarna det möjligt för Alan Braid att försvara sitt handlande genom att hävda att lagen är grundlagsstridrig. Själv säger han sig ha agerat medvetet:
 
– Jag var fullt på det klara med att det kunde bli juridiska konsekvenser, men jag ville säkerställa att Texas inte kommer undan med sitt försök att förhindra att den här uppenbart inkonstitutionella lagen från att prövas.

2021-09-07 | Federal kamp ska skydda aborträtten i Texas

2021-09-01 | Texas totalförbjuder abort

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV