Nyheter

Ömsesidigt lärande när zapatister besöker Sverige

Zapatist med blommor.

I dagarna kommer zapatisterna till Sverige. Under två veckor kommer de att besöka Göteborg, Jönköping, Stockholm, Umeå, Malmö och Sápmi.

Carmen Blanco Valer från Latinamerikagrupperna är en av dem som ingår i den breda grupp med volontärer från olika organisationer, kollektiv, kulturhus och enskilda, som ska ta emot zapatisterna.

– I Stockholm kommer zapatistdelegationen att delta på ett antal stormöten utifrån olika teman. Det är klimat- och miljö, arbetarkamp, asylrätt och antifascism samt avkolonisering och avpatriarkalisering, säger Blanco.

Under flera månader har förberedelsearbetet pågått. Och allt arbete är gjort ideellt utanför institutionellt stöd.

– Det har varit otroligt mycket arbete och tagit det har tagit oerhört lång tid, men nu ska det bli väldigt roligt att få ta emot den grupp som kommer, säger hon.

Mörbultat Europa

Syftet med zapatisternas Europaresa beskriver Blanco Valer som ett ömsesidigt lärande och lyssnande som ska inspirera till fortsatt motstånd och kamp både i Chiapas och här hos oss i Europa.

– Det är zapatisterna som tagit initiativ till att hjälpa ”motståndsrörelser i Europa” att ”vakna till” och få en ny skjuts efter år av högerfascistiska framgångar i Europa och ett år av isolering och social distansering under pandemin, säger Blanco Valer och tillägger:

– Det alternativa Europa är ganska mörbultat och behöver den skjutsen för att återknyta och nätverka även mellan sig på nytt.

Banar väg

Och, enligt henne finns det många kamper såsom för att rädda skogen, mot utvinningsindustrins utbredning och för papperslösa och andra som ramlat utanför de nationella systemen i Europa, som kan lära av zapatiserna.

Hon säger att det var många byråkratiska hinder med rasistiska förtecken inför zapatisternas avresa från Mexiko.

– Men nu är de här och deras besök har även banat väg för en delegation från den nationella urfolkskongressen (Congreso nacional indigena), som också befinner sig i Europa nu.

En annan värld, som rymmer många världar, är möjlig – är ett av budskapen zapatisterna vill förmedla.

Läs även: 

2021-09-24 | Urfolk attackeras i Chiapas medan zapatister reser i Europa

2021-06-15 | En ny värld måste rymma många världar

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV