Nyheter

Chiapas urfolk angrips under zapatisters Europa-resa

Zapatistdemonstration utanför mexikanska ambassaden i Wien.

Chiapas står på randen till ett inbördeskrig. Det menar i alla fall zapatisterna som ser förtrycket och de militära attackerna trappas upp på hemmaplan under historiskt besök i Europa.

Samtidigt som en historisk delegation med ledaren subcomandante Moises befinner sig på resa i Europa kommer rapporter om upptrappat våld i Chiapas där urbefolkningarnas upprorsrörelse har sitt säte. Under fredagen håller en solidaritetsgrupp för zapatisterna en manifestation utanför den mexikanska ambassaden i Stockholm för att uppmärksamma våldet.

Den 22 september dog en man tillhörande zapatisterna efter att ha skjutits i närheten av sin bil.  Han attackerades av en beväpnad grupp som sköt mot honom när han gick ur bilen för att hjälpa sina medpassagerare. Efter att ha träffats av ett skott sveptes han med strömmen i floden intill, där kroppen återfanns dagen efter, apporterar den mexikanska tidningen El Universal.

Enligt mexikanska medier hade attackerna mot flera grupper tillhörande urfolket Tzotzil i Cocó, Tobak, San Pedro Cotzilnan, Chiv’it, Stzelejpotobtic och Aldama börjat redan tidigare på dagen och sedan intensifierats. Invånarna vittnar om att det skedde trots att nationalgardet och polis fanns på plats.

Mordet ägde rum i samband med att en delegation zapatister för första gången befinner sig i Europa. Här ska flera delegationer resa runt i olika länder under några månader.

Zapatisterna varnar för att Chiapas står på randen till ett inbördeskrig. Det framkommer i ett uttalande från Zapatista army of national liberation (EZLN) undertecknat av Subcomandante Galeano, och riktat till det mexikanska folket den 19 september.

EZLN anklagar guvernören i Chiapas, Rutilio Escandуn, som de kallar ”vanstyret”, för att inte hålla de överenskommelser som finns utan istället missbruka och tillåta våld.

Ursprungsbefolkningen i Chiapas lever i svår fattigdom och är trängda av å ena sidan narkotikakartellerna som har stark närvaro i regionen och å andra sidan beväpnade paramilitära grupper. EZLN anklagar guvernören för total passivitet när det handlar om att skydda befolkningen från dessa grupperingar. Något som tvingar de EZLN-organiserade byarna att försöka försvara sig själva bäst de kan.

I samma kommuniké framkommer också anklagelser om sabotage mot den zapatistdelegation som skulle resa iväg till Europa och som stötte på stora problem med att få klart dokumentationen samt fick skjuta fram avresedatum flera gånger.

Två medlemmar av ”det goda styrelserådet” i Patria Nueva kidnappades dessutom i samband med avresan. Tack vare intensivt arbete av människorättsorganisationer och progressiva krafter inom den lokala katolska kyrkan befriades de två kidnappade personerna den 19 september.

Zapatistdelegationen, som tillbringat den senaste veckan i Österrike, har deltagit i flera möten med andra motståndsgrupper för att dela erfarenheter. De har bland annat deltagit i en feministisk manifestation mot våld mot kvinnor i Wien och i ett protestmöte mot ett stort infrastrukturprojekt. I dagarna kommer de till Sverige.

Läs även:

2021-09-24 | Ömsesidigt lärande när zapatister besöker Sverige

2021-06-15 | En ny värld måste rymma många världar

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV