Efter krav från den rödrosa oppositionen i Stockholm skjuter den grönblå majoriteten upp sitt förväntade beslut om att sälja en skolfastighet i Gubbängen till ett dotterdotterbolag Internationella engelska skolan (IES).
Det var på måndagens förmiddag det kontroversiella beslutet skulle fattas. Planerna på en försäljning har kritiserats hårt, bland annat på grund av vad Vänsterpartiets Clara Lindblom kallat oacceptabla oklarheter.
Stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M), tror att en försäljning ska frigöra resurser som kan leda till fler skolor och idrottsplatser.
– Det är bra att vi äger de skolor som vi själva har verksamhet i. Vi ska använda pengarna som vi får in när vi säljer den här skolan till att renovera, rusta och bygga nytt i våra egna verksamheter, säger han till Dagens nyheter (DN).
Larsson avvisar den kritik som handlar om oklartheter gällande framtida kostnader för de föreningar och skolor som fortsatt vill hyra in sig i lokalerna, och menar att affären följt gängse regler. Kadir Kasirga (S), oppositionsborgarråd och vice ordförande i Sisabs styrelse, anser däremot att affären skötts illa.
– Jag hade alla siffror och visste exakt vilken summa som IES skulle betala. Men jag var belagd med munkavle och var tvungen att visa hänsyn till ett börsnoterat aktiebolag. Det är helt oacceptabelt och visar hur långt tänket med marknadsskolan har gått, säger Kasirga till DN.
Och den av kommunstyrelsen och kommunala fastighetsbolaget Sisab godkända affären kan inte verkställas om den inte röstas igenom av en majoritet i kommunfullmäktige. Beslutet sköts på framtiden sedan V, Fi och S krävt en återremittering.
MP har genom sitt samstyre med allianspartierna i Stockholm ställt sig bakom försäljningen, trots att partiet på riksplanet inte vill att aktiebolag med vinstintresse ska äga och driva skolor.
I en kommentar till SVT skriver Lisa Palm, gruppledare för Fi:
”Alliansens och Miljöpartiets plan är att sälja av ”ej strategiska fastigheter”. Att skolor inte skulle vara av strategiskt värde för Stockholm vänder vi oss starkt emot. Nu ger vi det grönblå styret mer betänketid att fundera över sitt beslut som riskerar att påverka staden en lång tid framöver.”
Läs även:
2022-01-30 | Grönblått beslut som ökar segregationen i Stockholm
2021-10-01 | Kom inte och prata med mig om gängkriminalitet
2021-10-01 | Ny barometer ska stärka insatser mot segregation