Högt valdeltagande kräver att politiken blir mer tillgänglig och att medierna ger en nyanserad bild av samhället. Det framhåller Manel Rodrick från Streetgäris, som inför 8 mars i år tar tempen på den feministiska rörelsen och ska utse Årets kraft.
Streetgäris är en feministisk, antirasistisk och intersektionell organisation för kvinnor och icke-binära. De vill att fler röster kommer till tals i debatten och att makten omfördelas. Därför vill de se ett högt valdeltagande.
Men för att fler ska rösta måste politiken göras mer tillgänglig både genom närvaro och lättillgänglig information. Dessutom måste medierna bli bättre på att nyansera bilden av samhället, från socioekonomiskt utsatta områden till gles- och landsbygd.
– Sverige måste bli starkare, mer jämlikt och inkluderande, säger Manel Rodrick, ordförande för Streetgäris.
Medierna spelar viktig roll
Hon berättar att Streetgäris försöker göra detta genom att arbeta folkbildande, opinionsbildande och delta i samhällsdebatten.
– Vårt mål är att omfördela makten och bidra till att stärka demokratin.
För att det ska kunna hända måste rasismen i samhället både motarbetas och arbetet för att förebygga att det förekommer ta fart.
– Här spelar media en jättestor roll. Det handlar om vem som skildras, hur och i vilket sammanhang. Rapporteringen måste vara mer representativ, så att den berör fler människor, säger Rodrick.
– De icke-vita svenskar som bor i resurssvaga förorter matas med negativa och mörka bilder av sina hemkvarter.
Det, menar hon, är en mediebevakning som påverkar människorna.
– Rasismen bidrar till att de som bor i förorterna hela tiden betraktas utifrån och därmed varken inkluderas eller får samma möjligheter som de som tillhör det vita majoritetsamhället och människor som bor i andra, mer privilegierade områden.
Därför är nyanserna i rapporteringen viktiga och kan bidra till mer realistiska verklighetsbeskrivningar.
Utmaning att engagera unga
Manel Rodrick som själv arbetar som studievägledare på en skola i en förort, säger att hon önskar att så många som möjligt röstar i höstens val.
– En utmaning är att få alla förstagångsväljare i förorterna att faktiskt gå och rösta. Att lyckas engagera på ett sätt så att ingen ska känna ”vad spelar för roll” om jag röstar och vem jag i så fall röstar på, säger Rodrick.
Hur kan det uppnås?
– En viktig sak är möten. Jag tror att det är jätteviktigt att politiker och journalister finns på plaster där människor bor och vistas. Snygga affischer i innerstan och sociala medier räcker inte, säger hon.
Streetgäris bygger på syskonskap och organisering för de kvinnor och icke-binära som känner att de behöver ett tryggt rum för sin aktivism, för att visa solidaritet och dela sitt engagemang.
– Oavsett vem du är, vilken hudfärg du har, religion eller klassbakgrund ska du känna dig hemma i vårt nätverk.
Nya satsningar
Just nu pågår enkätundersökningen Femtempen – en temperaturmätning på hur inkluderande den feministiska rörelsen i Sverige är. Resultatet presenteras i en rapport som släpps samband med internationella kvinnodagen och Streetgäris födelsedag den 8 mars.
I år har Streetgäris även utlyst ett nytt stipendium; Årets kraft. Det ska årligen tilldelas en person eller en grupp som uthålligt, modigt och engagerat flyttat fram positionerna inom den feministiska och antirasistiska kampen. Nomineringar går att lämna in till och med söndag 6 februari.
21-12-06 | Kom inte och prata med mig om gängkriminalitet
21-08-10 | Berättelserna du inte fick höra i Sommar