Nyheter

Fi vill utesluta Gudrun Schyman ur partiet

Gudrun Schyman.

Feministiskt initiativs partistyrelse har beslutat att öppna ett uteslutningsärende mot kommunpolitikern och tidigare partiledaren Gudrun Schyman, meddelar partiet i ett pressmeddelande.

Gudrun Schyman är en av de drivande personerna i den nystartade organisationen Klimatalliansen som siktar på att bli riksdagsparti. Detta samtidigt som Schyman sagt att hon även vill fortsätta engagera sig lokalt för Feministiskt initiativ (Fi) i Simrishamns kommun, där hon idag är kommunpolitiker.

Enligt Fi:s stadgar är en grund för uteslutning att en medlem ”skadar partiet”. 2018 förtydligade den dåvarande partistyrelsen, där Schyman var partiledare, i en policy att sådan skada kan utgöras av att en medlem är förtroendevald i, eller kandiderar till val för, ett annat parti.

– Detta är givetvis inget partistyrelsen gör med glädje. Hade vi fått önska hade Gudrun Schyman kanaliserat sitt engagemang för miljö- och klimatfrågor inom Feministiskt initiativ, exempelvis i vårt utskott för frågorna. Men vi hoppas den energi som Klimatalliansen och dess företrädare har hjälper till att ge miljö och klimat den plats de förtjänar i valrörelsen och önskar Klimatalliansen lycka till, oavsett om det blir som organisation eller parti, säger Karin Tennemar, kommunikationsansvarig för Fi.

Miljö och klimaträttvisa är ett av Feministiskt initiativs prioriterade politikområden i valet, vilket kongressen 2021 tog beslut om. Övriga prioriterade politikområden kommer att diskuteras och bestämmas på partiets valkonferens 19-20 februari.

Gudrun Schyman och styrelsen för Fi Simrishamn, är underrättade om att ärendet öppnats. När partistyrelsen kommer fatta beslut i uteslutningsärendet är i dagsläget inte klart.

Läs även:

2022-02-08 | Feministiskt initiativ är klimatalternativet!

2022-02-04 | Klimatalliansen – blåslampa eller hot mot de gröna i riksdagen