Nyheter

Nytt besked från Fifa

Gianni Infantino, ordförande för Fifa.

Fifa stänger ute Rysslands landslag och klubblag från alla tävlingar inom Uefa och Fifa. Det meddelade Fifa under måndagskvällen.

Tidigare i helgen hade Fifa sagt att Rysslands herrlag skulle få delta i VM-kvalen på neutral plats utan ryska flaggor eller nationalsång. Detta trots att både Sverige, Tjeckien och Polen sagt att de inte vill spela mot Ryssland alls.

Under måndagskvällen meddelade Fifa att ”fotbollen är fullt enig och i solidaritet med alla människor som berörs i Ukraina.” De hoppas att ”situationen ska lösa sig så att fotbollen åter igen kan ena människor i fred”.

Fotbollförbundets (SvFF) Karl-Erik Nilsson kommenterade tidigare under dagen sommarens stundande EM där Sverige kommer att möta Ryssland då de spelar i samma grupp.

– Givet Rysslands olagliga och djupt orättfärdiga invasion av Ukraina är det klart att även frågan om deras deltagande i EM, och i förläningen vår egen inställning att eventuellt ställas mot Ryssland där, behöver hanteras – men vi har ännu inte haft möjlighet att bearbeta den frågan, säger Karl-Erik Nilsson.

Beslutet som Fifa fattade under måndagen gäller alla tävlingar inom Fifa och Uefa. Om inget förändras innebär beskedet det att Ryssland missar sommarens EM.

Polen skulle ha mött Ryssland i Moskva den 24 mars, och om Ryssland hade vunnit stod Tjeckien eller Sverige på tur. Detta kommer nu alltså inte att ske under rådande omständigheter.

Kritik mot FIFA och deras täta band med Putin har lyfts från bland annat Aftonbladets sportkrönikör Simon Bank. Han kallar Fifas ordförande Gianni Infantino för en ”Putin-vän”.  Simon Bank skriver även om lag i engelska toppklubbar som ”ägs av Putin-lakejer” och som kallar invasioner för ”konflikter”.

Chelsea, där både svenska Magdalena Eriksson och Jonna Andersson spelar, gick i veckan ut med ett kort uttalande via sin instagram.  De skriver att “situationen I Ukraina är hemsk och förödande. Chelsea FC:s tankar är med alla i Ukraina. Alla i klubben ber för fred. Zecira Musovic, också Chelsea, skrev en kort och rak formulering på Twitter: ”No to war!

2022-02-25 | Fortfarande inget beslut om Rysslands deltagande i fotbolls-EM

2022-02-25 | Dags att hela idrottsrörelsen sätter ner foten mot Vladimir Putin!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV