Prenumerera

Logga in

Nyheter

Mord på journalister måste utredas

Studenter med bild av mördade Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh i centrala Gaza, 16 maj 2022.

Palestinska journalisten Shireen Abu Akleh är en av flera ihjälskjutna journalister den senaste månaden. Kvinnliga journalister är måltavlor för dödskjutningar. Nu kräver flera internationella organisationer att morden utreds och att rättvisa skipas.

Förra veckan sköts den palestinska journalisten Shireen Abu Akleh ihjäl under ett uppdrag för Al Jazeera på Västbanken. Mordet på henne har fördömts världen över. Den Internationella journalistfederationen och Reportrar utan gränser kräver en transparent internationell brottsutredning av mordet på Abu Akleh. Och både Global alliance on media and gender (Gamag) Europe – ett initiativ av Unesco för jämställdhet i medierna – samt RIPVG, ett internationellt nätverk för journalister med ett genusperspektiv – ansluter sig till kravet.

Den erfarna reportern Shireen Abu Akleh hade på sig både väst och hjälm, där det framkom att hon var ”press”, när hon sköts till döds under ett uppdrag på det av Israel ockuperade Västbanken. Där skulle hon rapportera om en arméoperation utförd av israeliska styrkor.

Mot bakgrund av detta uppfattar bland annat Svenska journalistförbundet att Abu Akleh var måltavla. Svenska journalistförbundet har kallat dödskjutningen för ett krigsbrott och tillsammans med Internationella journalistfederationen tänker de anmäla Israel för krigsbrott.

Ingen tar ansvar för dådet

Israel har inte tagit på sig ansvaret för mordet, utan har istället pekat ut palestinska trupper som troliga gärningsmän. Oberoende organisationer har påbörjat egna utredningar kring dödsskjutningen efter att palestinska vittnen, journalister på plats och offentliga företrädare i olika vittnesmål har uppgett att Shireen Abu Akleh dödades av kulor som avfyrades från den israeliska militären.

Bilder som cirkulerat från begravningen visar att israeliska poliser använde batonger för att slå de sörjande som bar journalistens kista under begravningståget.

“Agerandet är ett bevis på att Israel gång på gång gör allt för att strypa informationen om den riktiga israeliska ockupationen. Mordet på den legendariska och viktiga journalisten är ett hot mot de palestinska rösterna… Att mörda en journalist är att försöka mörda palestinska röster för frihet.”, skriver Olof Palmes internationella center och fördömer ”detta hänsynslösa agerande” och kräver att Israel står till svars.

Mexiko dödligaste landet

Förutom Abu Akleh har flera andra kvinnliga journalister mördats den senaste tiden. Bland dessa finns två kvinnor, Yesenia Mollinedo Falconi och Sheila Johana García från den mexikanska tidningen El Veraz i delstaten Veracruz. Mollinedo Falconi var chefredaktör och hade innan mordet anmält hot hon fått på telefon. Hoten handlade om att hon ombads sluta med sina undersökningar av polisen. Hennes kollega, García, hade hunnit arbeta som reporter på tidningen i sex månader innan hon dödades.

De två mexikanska journalisterna, liksom Abu Akleh, mördades eftersom de ansågs skriva obekväma sanningar för de styrande.

I Mexiko har elva journalister mördats hittills i år. Landet är det dödligaste i världen utanför krigszoner för journalister. Mexikos president, Andrés Manuel López Obrador, har anklagats för att inte ta våldet mot journalister på allvar. Många kritiska röster menar tvärtom att han är en bidragande orsak till våldet.

Presidenten, som är känd under smeknamnet Amlo, anses av kritikerna vara en populist som så fort han får chansen förödmjukar och attackerar journalister verbalt, eftersom han anser att de är ute efter att undergräva presidentens arbete. Något som kritikerna menar bidrar till att underblåsa våldet.

López Obrador har ombetts upphöra med sina ständiga attacker och utspel mot journalister och media av bland annat EU, vilket han bara viftat bort.

Enligt en rapport som kom i april har attackerna mot media ökat med 85 procent under de tre år som gått sedan López Obrador kom till makten i december 2018.

År 2021 hade journalister i alla mexikanska delstater rapporterat incidenter, vilket aldrig tidigare hänt. Totalt under 2021 har 664 attacker, vilket motsvarar en attack var 14:e timme, mot journalister dokumenterats. Det handlar om allt från hot online, trakasserier och godtyckliga brottsanklagelser till mord. 274 av dessa attacker har kopplats till regeringstjänstemän och 42 till den organiserade brottsligheten.

Det är journalister som utreder korruption och rapporterar om politik som är mest utsatta. Även journalister som skriver om migration.

Mord i flera länder

Gamag rapporterar också om mord från Chile, Ukraina och Afghanistan under den senaste tiden.

I Chile sköts Francisca Sandoval till döds när hon var ute och bevakade en manifestation i arbetet den 1 maj på arbetarrörelsens dag. Hon sköts i ansiktet, och var den första journalisten som dödades i tjänst sedan Pinochetdiktaturen. Tre andra journalister skadades i samband med händelsen.

I Ukraina dödades journalisten Vera Girich som arbetade på Radio liberty. Hon dödades i en rysk missilattack mot det hus hon bodde i, i Kiev.

Och i Afghanistan sköts tre kvinnliga journalister från den afghanska tv-kanalen Enikass TV i två olika attacker i Jalalabad i östra Afghanistan. Gamag beskriver attackerna som del av en riktad skrämselkampanj mot civilsamhället, där media och aktivister i allmänhet och dessa journalister var måltavlor. En av kvinnorna, Mursal Habibi, sköts på väg hem medan Sadia Sadat och Shanaz Roafi sköts när de var på väg ut från arbetet. 

Gamag Europe uppmanar regeringarna i de berörda länderna, EU, EU-ländernas regeringar och internationella organ att utreda dessa brott grundligt och se till att rättvisa skipas.

Läs även:

2022-01-25 | Ännu en kvinna och journalist mördad i Mexiko

2021-12-20 | Rekordmånga journalister sitter inlåsta – färre dödas

Tidigare rapportering i Feministiskt perspektiv:

2018-11-02 | Medialt våld mot kvinnor stannar inte vid nationsgränser

2018-11-02 | Khashoggis död påminner om ouppklarat journalistmord

2018-11-02 | Hård kritik mot världsledare för hatisk retorik mot journalister

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV