Prenumerera

Logga in

Nyheter

S-föreningen Rebella återupptar Förlossningsbrevet

Förlossningen vid Karolinska sjukhuset i Solna.

#val22: Genom att återlansera kampanjen Förlossningsbrevet vill Rebella unga S-kvinnor lyfta bristerna i förlossningsvården, och i förlängningen uppnå ett maktskifte i Region Stockholm. Ordförande Maja Lundqvist efterlyser nu fler berättelser för att öka trycket i frågan.

Förlossningsbrevet lanserades i samband med valet 2018 av Rebella unga S-kvinnor för att låta kvinnor som fött barn berätta om sin upplevelse av förlossningsvården. Ett 50-tal berättelser ligger uppe på kampanjsidan just nu, berättar Maja Lundqvist, som är ordförande för Rebella sedan januari i år.

– En röd tråd i berättelserna är att de beskriver det som traumatiskt, väldigt ofta som att man inte fick den hjälp och det stöd de ville ha, och att de inte hade kontroll över sin egen förlossning, berättar hon.

Misslyckad politik

”Vi var under långa stunder helt ensamma på rummet och de gånger någon faktiskt dök upp efter att vi ringt på klockan, hann personen som kom in knappt stanna, eller bara ägna uppmärksamheten på skärmen där barnets puls syns. Jag kände mig så otroligt övergiven”, står det i en av berättelserna från Förlossningsbrevet. 

Sedan förra valet har kampanjen haft uppehåll.

– Vi har fått in berättelser alla de här åren. Så det är fortfarande inte så att det har förändrats, säger hon.

När kampanjen nu lanseras på nytt är förhoppningen att få in fler berättelser, och i förlängningen att få till ett maktskifte i Region Stockholm.

– Under coronapandemin gick Region Stockholm med vinst. De har misslyckats med förlossningsvården under 16 år vid makten. Det är kvinnor som hänvisas, för få vårdplatser, obefintlig eftervård och stressad personal.

Maja Lundqvist, ordförande Rebella unga S-kvinnor. FOTO: Privat

Prioriterat område

Nuvarande regionstyre består av Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och sedan 2018 även Miljöpartiet. I samband med massuppsägningarna förra hösten gavs till slut löfte om en barnmorska per födande, men det har inte infriats, enligt Lundqvist.

– Det vi kan se är att det inte blivit skillnad, och att politikerna i Stockholm inte har lyssnat, varken på kvinnornas berättelser eller personalen som jobbar på BB.

En av de som medverkar i Förlossningsbrevet skriver: ”I min journal (som för övrigt är under ett A4 lång trots att min förlossning tog 30 timmar) står det att min förlossning gick jättebra. Ingen frågade mig hur jag hade upplevt det. Nu vill jag gärna ha ett till barn men jag vet inte om jag vågar.”

Berättelserna i Förlossningsbrevet är anonymiserade, även om föreningen har kontakt med personerna bakom via mejl.

– Förlossningsvården är ett av prioriteringsområdena nationellt, regionalt och lokalt. Vi vill verkligen uppmärksamma frågan.

Läs även:

2022-04-29 | Brister i förlossningsvården trots satsningar

2022-02-15 | Motstånd och uppror bland vårdpersonal

2021-12-21 | Den ojämlika förlossningsvården

2021-11-04 | BB-krisen är ingen nyhet

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV