I fyra år har journalisten Soledad Jarquín Edgar kämpat för rättvisa efter mordet på dottern María del Sol. Fempers nyheter har pratat med henne under en rundresa i Europa då hon har sökt stöd i kampen för att dottern och alla andra mördade kvinnor i Mexiko ska få upprättelse.
Den 2 juni 2018 mördades María del Sol Cruz Jarquín i den mexikanska delstaten Oaxaca. Ingen ordentlig brottsplatsundersökning eller polisutredning gjordes. Ingen kommer antagligen någonsin dömas för brottet. Men hennes mamma, den mexikanska journalisten Soledad Jarquín Edgar, fortsätter fyra år senare sin oavbrutna kamp för rättvisa. Just nu på rundresa i Europa.
– Jag kommer inte att ge upp min kamp förrän María del Sol har fått upprättelse, även om det så är en kamp för resten av mitt liv, säger Soledad Jarquín Edgar till Fempers nyheter på telefon under en tågresa i Tyskland.
2018 mördades Jarquín Edgars dotter, María del Sol, i den mexikanska delstaten Oaxaca. Mordet på henne är ett av tusentals ouppklarade mord på kvinnor, just för att de är kvinnor, så kallade ”feminicidio” i landet.
– I Mexiko mördas elva kvinnor om dagen, säger Soledad Jarquín Edgar.
– Av dessa förblir 97 procent ouppklarade. De skyldiga döms aldrig.
Söker stöd
Jarquín Edgar beskriver ett land där våldet är så utbrett att det råder fullständig brist på säkerhet.
Nu besöker hon ett antal europeiska städer i strävan efter att få stöd för sin kamp för dottern och alla de andra mördade kvinnorna i hemlandet. Jarquín Edgar har bland annat träffat EU-parlamentariker och olika människorätts- och pressfrihetsorganisationer och talat om den extremt utbredda straffriheten i Mexiko.
Hon och kvinnorättsorganisationen, Consorcio Oaxaca, lade även fram fallet med hennes mördade dotter María del Sol för FN:s kvinnokommitté, även kallad Cedaw-kommittén, som övervakar efterlevnaden av kvinnokonventionen (Cedaw), under ett besök i Genève den 21 juni. Det är första gången ett fall från delstaten Oaxaca anmäls till Cedaw-kommittén.
– Jag hoppas att Cedaw-kommittén väljer att gå vidare med fallet. Vi behöver hjälp att sätta press på den mexikanska regeringen när det handlar om att agera för att få stopp på våldet och morden på framför allt kvinnor, säger hon.
Enligt Jarquín Edgar är det här lite av en sista utväg.
– Vi har bra lagar i Mexiko. Regeringen har även undertecknat internationella konventioner till skydd för mänskliga rättigheter, men de följer inte upp det med praktisk politik. Vi kan inte ha en fortsatt situation med elva mördade kvinnor per dag och där endast 3 av 100 mord klaras upp. Det är totalt laglöst.
Nu står alltså hoppet till Cedaw, men även till de många mödrar som tagit upp kampen för sina dödade döttrar.
– Jag ser dessa mödrar som nya politiska aktörer, säger Jarquín Edgar.
– De går samman och organiserar sig för att utkräva rättvisa. De hörs och syns, skapar opinion och sätter press på lokala- och regionala myndigheter.
– De väggar och fönster de målar och, enligt politikerna, vandaliserar under massprotester mot regeringens passivitet inför alla feminicidios kan repareras, de kvinnoliv som tagits kan aldrig återställas.
FAKTA/Feminicidio
Termen ”femicide” eller ”feminicidio”, på svenska ungefär ”kvinnomord”, myntades i Ciudad Juárez, en mexikansk gränsstad som satte sitt namn på kartan 1993 då det skedde många mord på kvinnor och då feminicidios började räknas för första gången. Begreppet fick särskilt genomslag i Latinamerika som ett användbart verktyg i kampen mot en alarmerande ökning av mycket våldsamma mord på kvinnor och flickor. Parallellt infördes ordet feminicidio för att beskriva förekomsten av strafflöshet och institutionellt våld till följd av brist på ansvarsskyldighet och adekvata insatser från staten vid sådana mord. Feminicidio är sedan 2010-talet en brottsrubricering i Mexiko och flera andra latinamerikanska länder.
Läs även:
2022-05-19 | Mord på journalister måste utredas
2022-01-24 | Ännu en kvinna och journalist mördad i Mexiko
2021-09-24 | Rättshaveri när kvinnor mördas i Mexiko
2015-07-21 | Mördade kvinnors anonymitet