Nyheter

Minst 300 döda i Iran

En ung kvinna utan huvudsjal i Teheran, Iran, Monday, 14 november 2022.

Fler än 300 personer har dött under de senaste månadernas protester i Iran, enligt ett officiellt uttalande från en högt uppsatt general i landet. Men människorättsorganisationer menar att det rör sig om betydligt fler dödade.

Det var i måndags som regimen, genom den iranska generalen Amir Ali Hajizadeh, för första gången uppgav en siffra för hur många personer som dött i samband med protesterna som pågått sedan mitten av september.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch rapporterar dock om betydligt högre dödstal. I ett uttalande säger de att minst 451 demonstranter har dödats sedan protesterna inleddes. Detta efter att den unga kvinnan Mahsa Zhina Amini dödades av landets moralpolis efter att hon ertappats med att bära sin huvudsjal på fel sätt.

Sedan dess har hundratals personer, bland dem många barn, gripits då de gått ut på gatorna och demonstrerat eller strejkat. Minst en person har dömts till döden.

Protesterna beskrivs som de mest omfattande i landet på årtionden och har skakat den islamistiska regimen i landet. Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, skyller demonstrationerna på USA och Israel.

Läs även: 

2022-11-16 | FN vädjar till Iranregimen att släppa fängslade barn

2022-11-11 | Arbetare, idrottare och journalister står bakom protesterna i Iran

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV