Reportage

Greta Thunbergs tweet sprängde Twitters glastak

.

2022 avslutades med ett historiskt digitalt avtryck av klimatrörelsens egen internationella superstjärna Greta Thunberg. Hennes tweet till den ökände influencern Andrew Tate är den fjärde mest gillade någonsin, och den mest gillade av en kvinna. Filip Hallbäck bad Elsa Dunkels och Myra Åhbeck Öhrman kommentera genomslaget, miljön och betydelsen.

Den före detta kickboxaren och numera influencern, Andrew Tate taggade Greta Thunberg i en tweet i vilken han skröt om sina 33 bilar och frågar om hon vill att han skickar mer detaljerad information om dess utsläpp. Thunberg svarar ”yes, please do enlighten me. email me at [email protected]”.

Denna tweet får ett gigantiskt genomslag på internet. I skrivande stund är Thunbergs svar har över 3,9 miljoner gillamarkeringar, vilket gör den till den fjärde mest gillade tweeten någonsin och den mest gillade tweet som skrivits av en kvinna. Före Thunberg återfinns Barack Obama, Elon Musk och – överst på listan – en tweet om den amerikanske skådespelaren Chadwick Bosemans bortgång. Redan på plats nummer sju återfinns Thunberg igen.

Föll på eget grepp

Tate försökte klå henne på nytt i en live-sänd video, där han försökte håna Thunberg och klimatrörelsen med att han minsann inte tänkte återvinna pizzakartongerna. Ganska snabbt föll han på sitt eget grepp, då polisen i Rumänien kunde spåra hans position. Andrew Tate och hans bror Tristan har båda häktats, misstänkta för våldtäkt och människohandel.

Thunberg twittrade; ”this is what happens when you don’t recycle your pizza boxes”, som i skrivande stund har över 2,8 miljoner likes och är nu på plats sju av de 30 mest gillade tweetsen någonsin. Den andra kvinna på top 30-listan är USA:s vice president Kamala Harris som skrev ”We did it, @JoeBiden” den 7:e november 2020 och har över 3 miljoner likes, vilket gör den till den 14:e mest gillade någonsin.

Varför sker Greta Thunbergs genomslag nu? Vad säger det om vår samtid? I efterhand har denna twitter-duell blivit föremål för livliga diskussioner på flera håll.

Elza Dunkels är docent i pedagogiskt arbete, tidigare styrelseledamot i Wikimedia Sverige och i sin forskning har hon särskilt intresserat sig för relationen mellan internet och barns rättigheter. Just nu är hon aktuell med boken Skärmstark. De senaste åren har hon framför allt synts och hörts i debatterna om så kallad ”skärmtid” och införandet av porrfilter på skolor, till vilket hon är kritisk.

Dunkels berättar att hon var glad, möjligen skadeglad, tillägger hon men också imponerad över Thunbergs slagfärdighet:
– Det är ju inte första gången. Det var en alldeles för bra formulering för att jag skulle vilja kolla att det verkligen var hon som skrivit det, säger hon.

Myra Åhbeck Öhrman, frilansskribent som bland annat föreläser om sociala mediers makt och möjligheter, är däremot inte lika entusiastisk. Hon tycker att Thunbergs tweet i sig var ”ganska trött och förutsägbar”. Samtidigt understryker hon, med tanke på hur talanglös Tate är, att Thunbergs svar är vad han förtjänar.

”Svältfödda på smarta motattacker”

På frågan om vilka förklaringar till Thunbergs kraftfulla genomslag i sitt genmäle till Tate vidareutvecklar Åhbeck Öhrman: 
– Tate är en fruktansvärt osympatisk individ som sysslar med och säger saker som majoriteten av befolkningen bör finna osmakliga. Den fanbase han ändå har uppskattar honom för att han är edgy och pubertal, och här fick han stryk på hemmaplan. Dessutom finns det något väldigt tilltalande i narrativet – en yngre kvinna som knäpper en äldre, misogyn man på näsan.

Dunkels instämmer i den generella analysen att Thunberg befinner sig i underordning, både vad gäller ålder och kön, i förhållande till Tate vilket gör hennes tweet ännu mer kraftfull. Men det handlar också om, menar Dunkels, Thunbergs underordning i kombination med vad som händer ute i världen:
– Jag tror att det handlar om att vi är svältfödda på smarta motattacker, åtminstone tänker jag så om min egen reaktion. Patriarkatet i vid bemärkelse tar så mycket plats just nu och även om det finns en motrörelse är det utan tvekan så att reaktionära krafter får mer och mer makt.

Vad kan vi dra för lärdomar utifrån twitter-duellen mellan Thunberg och Tate? Vilken framtida riktning kan det peka mot? Och finns det något i det hela som går att problematisera?

Dunkels diskuterar gärna den generella frågan om makt och etik i allmänhet och härskartekniker i synnerhet, medan Åhbeck Öhrman är mer intresserad av att analysera effekterna för Thunbergs respektive Tates följarskaror.

– Det är alltid bra att diskutera hur långt man får gå för att försvara sig, om man måste vara på ett visst sätt för att räknas som utsatt” säger Dunkels:
– Det är saker vi pratar alldeles för lite om. Däremot tycker jag att det blir både platt och fjuttigt att komma med kritik mot just denna tweet. Den som blir utsatt för en attack måste få reagera som hen vill, det finns inga mallar för hur ett offer ska uppföra sig.

Något som Dunkels finner oerhört fascinerande är hur många män har tagit Thunbergs tweet så personligt:
– En sak jag tycker borde belysas och analyseras mer är det lite lustiga faktum att snubbar, vet inte riktigt vad jag ska kalla dem, män som hatar kvinnor kanske?, alltid räcker upp handen och identifierar sig som just en sån snubbe.

Åhbeck Öhrman påpekar att Tate har uttryckligen sagt att han byggt hela sin karriär på att skapa kontroverser som får andra att sprida hans material. 
– Även om det kan tyckas uppenbart att Thunberg ”vann” konflikten, fick båda hundratusentals nya följare efter meningsutbytet. Med det i åtanke kan man nog ifrågasätta om det alltid är den bästa strategin att hugga på provokatörers beten. Personligen har jag ett par offentliga svenska personer jag valt att inte längre kommentera på Twitter, även när det skulle ge mig enkla likes, för att det är uppenbart att de fiskar efter precis den typen av uppmärksamhet för att hålla sig relevanta.

Twitter en tuff miljö för progressiva

Hur konstrueras makt på en plattform som Twitter, jämfört med andra sociala medier som exempelvis Facebook och Instagram? Vilka röster hörs och vilka lyssnar? Åhbeck Öhrman menar att Twitter är som uppbyggt för bra one-liners, men att formatet inte direkt premierar nyanserade resonemang och därtill har citat-retweets använts verktyg för att skicka drev mot meningsmotståndare:
– Det finns dessutom ett helt gäng studier som pekar på att sättet man använder plattformen på varierar beroende på politiskt läger. Till exempel tenderar högerkonton att oftare sprida sådant de håller med om och ägnar mer tid åt att kommentera inlägg från meningsmotståndare, än användare med vänsteråsikter. Tittar man på vilka användare som får flest följare, likes och delningar, motsvarar det tyvärr oftast maktstrukturerna i den riktiga världen. Allt det här i kombination kan skapa en rätt fientlig miljö, särskilt för progressiva och minoritetsgrupper.

Dunkels är inne på liknande spår och menar att det korta formatet, som Twitters upplägg inbegriper, ökar risken för missuppfattningar, medvetna eller omedvetna, vilket kan leda till långa och svåra konflikter. Allt det missgynnar underprivilegierade grupper och individer. På så vis kan Twitter vara en rätt tuff miljö där hundvisslingar är vanliga och effektiva. 

Samtidigt menar Dunkels att det inte går att hävda att det finns ett Twitter eller ett Instagram, utan de är alltid konstruerade kring dess användare som styr till stor del hur det ser ut. Skillnaderna i formatet skapar olika förutsättningar för samtal:
– Samtidigt kan andra plattformar fungera på samma sätt [som Twitter] beroende på vilka man följer och hur man hanterar kommentarer, så jag vill inte lägga hela skulden på plattformen. Parallellt med den toxiska kulturen finns en stöttande kultur där användare får och ger hjälp och många vänskapsband knyts där.

Hon fortsätter:

– Generellt tror jag, kanske lite naivt, att det går att styra upp även den mest urspårade samtalsmiljön. Det finns så många exempel på det. Men då krävs det att vi alla skärper oss. Det är väldigt roligt att hitta fel hos andra och skriva en slagfärdig tweet men när är det ok? Slår jag i över- eller underläge? Vi måste ständigt göra den typen av maktanalyser, på och utanför nätet.”

Twitter = en plattform för män?

Om man anlägger ett feministiskt perspektiv på Twitter som plattform och på det faktum att topp 30 på antalet mesta gillamarkeringar på enskilda tweets genom tiderna domineras av män, var hamnar vi då? Dunkels menar att statistiken är talande inte bara för Twitter som plattform, men för samhället generellt. 

– Det finns många studier som ganska påfallande påpekar hur vi psykologiskt tar mäns utsagor som reaktioner på det ser händer ut i världen, medan kvinnors utsagor ses som något som sker inombords. Det faller tillbaka på det här könsstereotypa mönstret att kvinnor är känslosamma och män är rationella. Det är viktigt att känna till det här mönstret också för att kunna rannsaka sig själv och att man inte tror att man behandlar alla lika.

Gällande fallet med Thunbergs svar till Tate säger Dunkels:
– Jag älskar att analysera saker och tycker inte att man ska göra något som riskerar att befästa destruktiva normer men i det här fallet tycker jag att man kan unna sig att bara skratta åt den underbara formuleringen.

Åhbeck Öhrman lyfter perspektivet som berör ledarskapet hos Twitters nya VD, Elon Musk, vars uttalade fokus har varit att vara ”anti-woke”. Under Musks ledning har Twitter tillåtit flera hatpredikanter, däribland Andrew Tate, att sprida sina budskap och därtill har Musk avskedat rådgivare och personal, vars målsättning har varit att skapa en så inkluderande plattform som möjligt:
– I en global rapport från Amnesty om onlinetrakasserier av kvinnor uppgav hälften av alla tillfrågade att de utsatts för misogyna eller sexistiska attacker. En tredjedel av dem uppgav vidare att det fått dem att sluta uttrycka vissa åsikter online. Att som Elon Musk och andra delar av den konservativa högern påstå att det skulle vara gynnsamt för yttrandefriheten att sluta markera mot olika typer av hets mot folkgrupp är därför ganska genomskinligt. Resultatet blir inte att färre tystas, utan snarare tvärtom.

Vidare menar Åhbeck Öhrman att Twitter överlag är en plattform som både används och premierar män. I Sverige är det nästan dubbelt så många manliga användare som kvinnliga. Kvinnor har dessutom ofta färre följare (i genomsnitt hälften så många som likvärdiga manliga konton inom samma yrkesområde, enligt vissa undersökningar) och får mindre spridning av sina inlägg. 
– Det är en inte så vågad gissning att de också är mindre benägna att sticka ut hakan på just den plattformen.

RELATERADE TEXTER:
30-12-22 ⎮ Andrew Tate arresterad misstänkt för våldtäkt och människohandel
28-11-22 ⎮Twitter under Elon Musk
24-12-22 ⎮ Hur kvinnofientliga Andrew Tate blev globalt känd

Filip Hallbäck är skribent och filmvetare.