Nyheter

Stopp för transkvinnor i damklassen i friidrott

FOTO: Charlie Riedel/AP/TT.

Transkvinnor förbjuds att delta i elittävlingar i damklassen i friidrott. Det har World athletics council, det styrande organet för internationell friidrott, beslutat. 

Transpersoner förbjuds alltså från att tävla på elitnivå i internationella tävlingar för kvinnor om de har gått igenom puberteten som pojkar. Detta med motiveringen att ”skydda framtiden för den kvinnliga kategorin”. 

– Beslut är alltid svåra när de involverar motstridiga behov och rättigheter mellan olika grupper, men vi fortsätter att inta åsikten att vi måste upprätthålla rättvisa för kvinnliga idrottare framför alla andra överväganden, skriver Sebastian Coe, rådets ordförande, i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVENTranskvinnor stoppas från att tävla i simning och rugby.

Även om det inte finns några transpersoner för närvarande i internationella friidrottstävlingar, kan domen hindra flera personer som har vunnit olympiska medaljer tidigare. Rådet skärper reglerna för idrottare med skillnad i könsutveckling genom att halvera den tillåtna nivån av testosteron för kvinnliga tävlingsdeltagare.

Beslutet påverkar bland annat den tidigare olympiska dammästaren Caster Semenya och Christine Mboma, silvermedaljören på 200 m vid Tokyo-spelen.

LÄS ÄVENTyska fotbollsspelare kan välja lag efter könsidentitet. 

En arbetsgrupp kommer att inrättas av rådet för att undersöka frågan om transpersoners inkludering under nästa år. Kommittén kommer att samråda med transpersoner för att ta in deras perspektiv, utvärdera tillgänglig forskning och lämna rekommendationer till rådet.

World athletics council erkänner att det finns begränsad forskning om elitidrott och transpersoner, och kärnfrågan är om transpersoner har en fysisk fördel gentemot andra kvinnliga tävlande även efter att ha sänkt sina testosteronnivåer.

Friidrott blir den senaste sporten att förbjuda transpersoner från att tävla i damklassen i sport, efter att liknande beslut fattats av World rugby 2020, World swimming och Rugby football league förra året.

De nya reglerna inom friidrotten träder ikraft den 31 mars 2023.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV