Nyheter

Flera länder tävlar om att vara värd för fotbolls-VM för damer

Spaniens Alexia Putellas, mitten, utmanar Kinas Yang Li, tvåa till vänster, under VM för damer 2019.

Fifa har fått fyra anbud från länder som vill vara värd för VM i fotboll för kvinnor år 2027. Värden, eller värdarna, för turneringen kommer att utses under Fifas kongress i maj 2024.

Tyskland, Belgien och Nederländerna har lämnat in en gemensam intresseanmälan för att vara värd för turneringen, även USA och Mexiko har lämnat ett gemensamt bud. Brasilien och Sydafrika är de andra två länderna som har lämnat bud.

Fifa har skickat budgivningsavtalet till alla intresserade länder, som har fram till den 19 maj på sig att bekräfta sitt deltagande.

LÄS ÄVENFotbolls-VM för damer förväntas slå publik- och tittarrekord.

Fatma Samoura, Fifas generalsekreterare, har uttryckt sin entusiasm över det starka intresset från medlemsföreningar med en rik fotbollstradition som representerar fyra konfederationer.

– Anbudsprocessen för fotbolls-VM för kvinnor är den mest omfattande i historien, sade Samoura i ett uttalande.

LÄS ÄVENEngland vann premiären inför rekordpublik. 

Värdarna för 2027 års fotbolls-VM kommer att väljas ut genom offentlig omröstning under Fifakongressen den 17 maj 2024.

Australien och Nya Zeeland kommer att vara värdar för 2023 års upplaga av VM-turneringen för damer. Medan USA, Mexiko och Kanada tillsammans kommer att vara värdar för fotbolls-VM för herrar 2026 i ett nytt format.

FAKTA: VM för damer

FIFA Women’s World Cup har arrangerats vart fjärde år sedan 1991. USA har vunnit turneringen fyra gånger och håller rekord.

2019 års upplaga i Frankrike satte ett nytt rekord för antalet tv-tittare med över hundra miljoner människor som såg matcherna via officiella kanaler. Finalen mellan USA och Nederländerna drog en genomsnittlig livepublik på 82,18 miljoner och nådde totalt 263,62 miljoner unika tittare.

2023 års turnering förväntas fortsätta att höja ribban, med rekordmånga lag som deltar och matcher som sänds till en global publik.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV