Nyheter

Fotbolls-VM för damer förväntas slå publik- och tittarrekord

Panamaspelare firar efter att ha besegrat Paraguay i sitt FIFA VM-kval för damer och får för första gången delta i turneringen.

Det är mindre än 100 dagar kvar till fotbolls-VM i Australien och Nya Zeeland. Turneringen, som pågår från 20 juli till 20 augusti, förväntas bli den största någonsin för damfotbollen.

Vändpunkten kom förra året när EM i England visade att det fanns ett stort intresse för damfotboll.

Enligt FIFA:s egna prognos förväntas det kommande världsmästerskapet i Australien och Nya Zeeland att ta sporten till nästa nivå med över 650 000 försålda biljetter redan.

Det är också första gången VM för damer arrangeras mellan två länder och spelen delas upp i nio värdstäder, vilket gör det enklare att driva in mer pengar och konkurrera med VM för män.

LÄS ÄVENRekordpublik när Sverige slog Brasilien. 

– De två öppningsmatcherna, den första på Eden Park i Auckland och den andra här i Sydney senare samma dag, vilket är den 20 juli 2023, kommer att bli en av de största dagarna i damfotbollens historia”, sa David Beeche, chef för turneringen vid en lansering den 11 april. 

LÄS ÄVEN: Allt fler kvinnor engagerar sig i fotbollsvärlden, visar en ny studie.

För första gången har Fotbolls-VM för damer utökats från 24 till 32 lag. De nya tillskotten till VM-familjen är Haiti, Irland, Marocko, Panama, Filippinerna, Portugal, Vietnam och Zambia.

FIFA:s chef för damfotboll, Sarai Bareman, berättade för News Corp Australia, att mer än 2 miljarder tittare förväntas se evenemanget, dubbelt så många som den tidigare turneringen för fyra år sedan i Frankrike.

LÄS ÄVEN: Aldrig har så många som 39 454 personer kommit för att se damfotboll i Italien tidigare.

Vem möter vem i sin grupp:

Grupp A: Nya Zeeland, Norge, Filippinerna och Schweiz.

Grupp B: Australien, Kanada, Nigeria och Irland.

Grupp C: Costa Rica, Japan, Spanien och Zambia.

Grupp D: Kina, Danmark, England och Haiti.

Grupp E: Nederländerna, Portugal, USA och Vietnam.

Grupp F: Brasilien, Frankrike, Jamaica och Panama.

Grupp G: Argentina, Italien, Sydafrika och Sverige.

Grupp H: Colombia, Tyskland, Sydkorea och Marocko.