Nyheter

Tonåringar döms för mord på transflickan Brianna Ghey

Flera manifestationer har hållits till Brianna Gheys minne, här i Glasgow i Skottland.

Två sextonåringar dömdes på onsdagen i Manchester, Storbritannien, för mord på transflickan Brianna Ghey i februari i år. Även Ghey var sexton år. Hon mördades med 28 knivhugg i ryggen, huvudet och halsen mitt på dagen i en park i Warrington.

De två tonåringarna som nu har dömts är bara kända som flicka X och pojke Y och deras attack mot Brianna  Ghey i parken Culceth Linear i Warrington har beskrivits som grym och välplanerad.

De har under rättegången i Manchester nekat till mordanklagelserna och har istället skyllt på varandra. Brianna Gheys mamma Esther Ghey sade på onsdagen att de inte har visat ”ett uns av ånger”:

– Att veta hur rädd mitt vanligtvis orädda barn måste ha varit när hon var ensam i den parken med någon som hon kallade sin vän kommer att förfölja mig för alltid, rapporterar BBC.

Straffet avkunnas efter nyår

Domaren Amanda Yip har ännu inte fastslagit straffet, men sade att hon kommer att bli tvungen att ge dem livstid.

– Det jag måste besluta är hur mycket tid ni minst måste avtjäna innan ni kan bli föremål för frigivning, sade hon, och fortsatte:

– Det kommer jag inte att göra den här veckan. Jag kommer att be om rapporter relaterade till er båda.

Enligt BBC kommer straffet att avkunnas efter nyår.

Medier har begärt att tonåringarnas namn ska kunna publiceras nu efter dom, och domaren kommer att ta ställning till det på torsdagen.

Planerade döda fler

Rättegången har pågått i knappt tre veckor. Under den tiden har det framkommit att de båda morddömda tonåringarna var besatta av att döda någon, och hade planer på att dels döda någon annan innan de slutligen valde Brianna Ghey, dels hade planer på att mörda fler.

Först tänkte de förgifta Brianna Ghey med en överdos kokain men insåg att de inte hade råd att köpa drogen. De valde därför att mörda henne med kniv, något flicka X också skrev vore ”roligare”, i ett av tusentals meddelanden mellan de två morddömda. De planerade mordet på Ghey i flera veckor och hade en handskriven ”mordplan”, som hittades i flicka X sovrum efter att hon greps.

Åklagaren i målet, Ursula Doyle, sade utanför domstolen att de båda tonåringarna hade ”ett dödligt inflytande på varandra och förvandlade vad som kan ha startat som mörka fantasier om mord till verklighet”. Hon förklarar att de många meddelandena mellan de två där de planerade att mörda och tortera var ”mycket svåra att läsa”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV