Nyheter

Nya mord på kvinnor – regeringen kallar till möte

Liten vit nalle ligger på en bädd av rosor på marken.

Två kvinnor misstänks ha mördats av en man de har eller har haft en relation med, och ytterligare ett misstänkt mord på en kvinna utreds av polisen. Detta veckan efter att tre kvinnor mördades av män de kände. Justitieminister Gunnar Strömmer och jämställdhetsminister Paulina Brandberg kommer att bjuda in berörda myndigheter och aktörer för att diskutera åtgärder mot mäns våld mot kvinnor. 

I torsdags meddelade justitieminister Gunnar Strömmer och jämställdhetsminister Paulina Brandberg att de i ljuset av den nya vågen av dödligt våld mot kvinnor kommer att bjuda in till ett möte ”om mäns våld mot kvinnor” med Polismyndigheten, Jämställdhetsmyndigheten, Sveriges kommuner och regioner och aktörer inom civilsamhället. 

Då ska såväl åtgärder på kort som lång sikt diskuteras, uppger regeringen på sin hemsida. Regeringen betonar att ”mäns våld mot kvinnor måste bekämpas med samma kraft som vi bekämpar gängkriminaliteten”.

Flera kvinnor dödade av män de känner på en vecka

Den andra veckan i mars dödades tre kvinnor dödades under en och samma vecka, i Ronna, Borlänge och Stockholm. De som misstänks för morden har haft någon form av relation med kvinnorna,, något Fempers nyheter tidigare har rapporterat om

Och i måndags den 19 mars hittades en försvunnen 17-åring död i Marks kommun. En jämnårig pojke som uppges känna flickan har gripits, misstänkt för mord. Flickan tros enligt åklagare i målet ha mördats någon gång mellan den 14 och 18 mars. Den misstänkte nekar till brott men häktades på måndagen. 

I det här fallet har anhöriga kritiserat polisen för att det dröjde hela fyra dygn från det att hon försvann torsdagen den 14 april innan en större sökinsats sattes in. Detta trots att flickan hade en intellektuell funktionsnedsättning och därför var särskilt utsatt. Och trots att en eftersökning direkt i samband med försvinnandet kan vara viktigt för att rädda liv. 

Kvinna misstänks mördad i Linköping

Bara tre dagar efter att flickan funnits död, i torsdags i förra veckan, hittades ännu en kvinna död i en bostad, denna gång i centrala Linköping. Senare greps en man som kvinnan var bekant med. Han anhölls under fredagen på sannolika skäl misstänkt för mord. 

– Det var inte en okänd person för henne, säger åklagare Kajsa Malmström till Aftonbladet. 

Några dagar senare, på söndagsmorgonen, hittades en kvinna död vid en golfbana i Torsby i Värmland. Polisen utreder händelsen som mord, men i det fallet finns ingen person gripen ännu. 

Dessutom utreder polisen en misshandel av en kvinna i Stockholm i onsdags, som försök till mord. Två män greps på plats.

– Jag har inte uppgifter om skadeläget, men händelsen rubriceras som försök till mord, säger Tomas Ibstedt, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen till SVT och förklarar att det är oklart om misshandeln skett i trapphus eller inne i en lägenhet.

Katarina Björkgren: Tvärprofessionell kunskap krävs

Under de senaste åren har i snitt femton kvinnor mördats av en män de har eller har haft en relation med. Motsvarande siffra för män är strax under tre fall per år.

– Mäns våld mot kvinnor är ett allvarligt samhällsproblem som i värsta fall leder till döden. Tvärprofessionell kunskap krävs för att människor ska få det stöd och det skydd som de har rätt till, säger Katarina Björkgren, enhetschef på Jämställdhetsmyndigheten i ett pressmeddelande. 

Även i april 2021 skedde flera mord på kvinnor av män de kände eller hade haft en relation med:

–  För tre år sedan dödades flera kvinnor på kort tid i Sverige. Nu ser vi det hända igen. Arbetet behöver prioriteras och växlas upp, säger Katarina Björkgren.

Rikspolischef: Nu fokuserar vi på männen, för kvinnornas skull

Polisen har tidigare lagt ner ett framgångsrikt arbete, den så kallade Igor-gruppen, där polis och socialtjänst på Södermalm i Stockholm tillsammans hjälpte utsatta kvinnor ur våldsamma relationer, något Fempers nyheter tidigare har rapporterat om

En satsning som däremot fortfarande pågår är polisens operation Beta som påbörjades under 2023 och som har kommit igång framför allt inom polisregion Mitt, polisregion Stockholm och polisregion Syd. Syftet med det arbetet är att i högre grad än tidigare fokusera på våldsutövarna, skriver Polisen på sin hemsida: 

– Tidigare har vi haft mer fokus på kvinnorna. Nu fokuserar vi på männen, för kvinnornas skull. Tanken är att vi utifrån det ska vidta presumtiva åtgärder, och sätta in rätt skydd och stöd, säger rikspolischef Petra Lundh.

I det arbetet framhålls vikten av att polisen är snabba i ett ärendes inledningsskede, och särskilt de första 48 timmarna lyfts fram som av hög vikt för att säkra spår, möjliga bevis, samt hålla inledande förhör. Enligt Petra Lundh ska polisens arbete mot mäns våld mot kvinnor lära av arbetet mot andra grova våldsbrott, då det finns likheter. 

– Men när målsägande och misstänkt har eller har haft en nära relation ställer det särskilda krav på oss från polisen, både utrednings- och säkerhetsmässigt vad gäller förståelse för våldet och bemötande, säger Petra Lundh.

Enligt en kartläggning från Brå framkommer att när kvinnor dödas är gärningsmannen i de flesta fall en nuvarande eller tidigare partner. Brottsplatsen är i 80 procent av fallen hemmet.

Och i flera polisregioner är mäns våld mot kvinnor dödligare än skjutvapenvåldet, framkommer i Polisens årsredovisning för 2023.

Polisen konstaterar också i årsredovisningen för 2023 att myndigheten har misslyckats med sitt uppdrag att motverka mäns våld mot kvinnor. Polisen är särskilt självkritiska när det handlar om uppdraget att förebygga brottslighet och konstaterar att arbetet varit mer reaktivt snarare än förebyggande.

Olga Persson, ordförande Unizon, menar att ett stort problem till att mäns våld mot kvinnor inte minskar är för att det inte tas på tillräckligt stort allvar.

– Man beskriver ofta våld mot kvinnor som sociala problem eller som en unik händelse – men ser inte att det är del av ett större mönster i ett samhälle där kvinnor och flickor är undervärderade på massa olika sätt, även som brottsoffer. Det krävs från högsta politiska ledningen att arbetet mot mäns våld prioriteras, säger Olga Persson, ordförande Unizon i ett uttalande på organisationens sociala medieplattformar.

Hon och Unizon träffar också statsminister Ulf Kristersson och jämställdhetsminister Paulina Brandberg redan i dag, tisdag. Detta för att ”för att utkräva ansvar från politiken”, skriver Unizon.