Den polska aborträttsaktivisten Justyna Wydrzynska har dömts till 8 månaders samhällstjänst för att ha hjälpt en kvinna att få tillgång till abortvård. Men hon kommer inte ge upp sitt arbete att hjälpa fler. Och från EU:s abortnätverk kommer nu krav på att EU-ledningen tar ställning för kvinnorna i Polen.
– Jag känner mig inte skyldig för att ha hjälpt en kvinna att få tillgång till abort, säger Justyna Wydrzynska i en kommentar till domen under en presskonferens i EU-parlamentet på onsdagen anordnad av EU-parlamentets aborträttsnätverk All of us.
Malin Björk, Vänsterpartiets EU-parlamentariker och samordnare för nätverket, där även Alice Bah Kuhnke (Mp) ingår, reagerar starkt på domen och kallar det inträffade en skandal.
– Det är en stor skandal att en kvinna i Europa 2023 döms i en domstol för att ha hjälpt en annan kvinna att utföra en säker abort. En sådan här dom är också ett hot mot alla som står upp för kvinnors rättigheter i Polen och riskerar att lägga sig som en våt filt över det polska samhället. Det är nu viktigare än någonsin att visa solidaritet och stå upp tillsammans med alla de modiga aktivisterna och människorättsförsvare i Polen, säger hon och tillägger:
– Att Polens de facto abortförbud dessutom beslutades av landets illegitima konstitutionsdomstol, är i sig en kränkning av rättsstatens principer. EU måste agera, en sådan rättsordning kan vi inte ha i ett EU-land.
Domstolens motivering till domen är hemlig, men domen kommer att överklagas.
Justyna Wydrzynska försäkrar att hon och de andra som arbetar för kvinnors rätt till en säker abort i Polen inte kommer att låta sig skrämmas av domen, utan fortsätta sitt arbete för att säkra kvinnors rättigheter.
– Vi kommer inte stoppa vårt arbete att stötta kvinnor som behöver hjälp med en abort, säger hon.
En annan kvinno- och aborträttsaktivist från Polen, Marta Lempart, säger att det stöd kvinnorättsaktivisterna i Polen behöver är att EU sätter press på den polska regeringen när det kommer till rättsstaten och att demokratiska fri- och rättigheter ska omfatta alla, även kvinnor.
– Som det är nu behandlas kvinnors rättigheter som något separat från mänskliga rättigheter och som något som ligger utanför rättsstaten, vilket leder till att kvinnor inte omfattas av mänskliga rättigheter i Polen, säger Lempart.
Hon skulle vilja se att Polen ställs inför rätta i EU-domstolen för att inte stå upp för kvinnors rättigheter när det kommer till abort.
Malin Björk, Alice Bah Kuhnke och de andra i EU-abortnätverket kräver att EU:s högsta ledningen, det vill säga Ursula von der Leyen i egenskap av EU-kommissionens ordförande och Sveriges regering, som nu leder ordförandeskapet i EU, tar ställning i frågan och markerar inför Polen att det är oacceptabelt att kvinnor inte får sina rättigheter tillgodosedda i ett av EU:s medlemsländer.
Läs även: Pinsamt att Sverige står på samma sida som Ungern och Polen
Det var i slutet av januari 2021 som Polen ytterligare skärpte sin abortlagstiftning genom att förbjuda abort av foster med allvarliga eller dödliga skador. Därmed är abort bara tillåtet då graviditeten är ett resultat av våldtäkt eller incest eller när moderns liv står på spel.
Relaterade artiklar: