Nyheter

EU-kommissionen får kritik för Polen-beslut

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen anländer till presskonferens i Polen och ger ett besked som fått hård kritik.

Trots att Polen fortsätter bryta mot EU:s rättsstatsprinciper avser EU-kommissionen att återuppta utbetalningar till landet från unionens återhämtningfond. En misstroendeförklaring ligger redo att väckas ifall så sker.

Under ett års tid har EU-kommissionen blockerat utbetalningar till Polen från EU:s återhämtningsfond. Syftet är att få landet att betala de böter som EU-domstolen dömt ut för brott mot rättsstatsprinciperna, en dom som Polen inte respekterat.

Nu har EU-kommissionen likväl gett en positiv utvärdering av Polens återhämtningsplan, som bygger på 23,9 miljarder euro i bidrag och 11,5 miljarder euro i lån från återhämtningsfonden. Fem av de 27 kommissionärerna röstade nej till, eller reserverade sig mot beslutet.

Otillräckliga åtgärder

När EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen besökte Warsawa förra veckan sade hon att utbetalningarna om sammanlagt 35,4 miljarder euro inte kommer att blockeras, enligt EU-reporter. Detta förutsatt att Polen genomför utlovade åtgärder, ”milstolpar” enligt von der Leyen.

Men åtgärderna möter inte EU-domstolens krav, och är långtifrån tillräckliga för att återställa rättssäkerheten i Polen, anser Guy Verhofstadt, Belgien, Luis Garicano, Spanien, och Sophie in ’t Veld, Nederländerna, samtliga ledamöter i den liberala partigruppen Renew Europe. På måndagen förklarade de sin avsikt att väcka en misstroendeförklaring mot kommissionen. Detta ifall EU-kommissionen går vidare med utbetalningarna.

”Kommissionen är beskyddare av fördragen, ansvarig för tillämpningen av EU-lag under EU-domstolens kontroll, EU:s värderingar är en grundläggande hörnsten för unionen och är inte till salu. Ifall Von der Leyens kommission inte längre uppfyller sin roll som beskyddare av fördragen bör parlamentet dra tillbaka sitt förtroende”, skriver de tre EU-parlamentarikerna i ett gemensamt uttalande. Samtidigt betonar de att initiativet inte omfattar EU:s utbetalningar av stöd till Polens mottagande av flyktingar från Ukraina.

Kritisk utfrågning

För att misstroendeförklaringen ska gå till omröstning måste 10 procent av de 705 EU-parlamentarikerna skriva under den. Och för att fälla kommissionen krävs två tredjedelars majoritet i kammaren.

Under tisdagskvällen hölls en utfrågning av EU-kommissionen i EU-parlamentet. Flera ledamöter, såväl konservativa som socialdemokratiska, kritiserade att grönt ljus getts till Polens återhämtningsplan. De vill fortsätta hålla inne med betalningar ur återhämtningsfonden tills de rättsstatsreformer som tidigare krävts är genomförda fullt ut. Tyska ledamoten Nicolaus Fest, från högerextrema gruppen ID, gratulerade istället Polen och kallade EU-kommissionens godkännande en seger för den polska regeringen.

Vid utfrågningen i EU-parlamentet utlovade Ursula von der Leyen fortsatt press på Polen, rapporterar Europaportalen.

– Vi kommer att fortsätta med de överträdelseförfaranden som pågår och vi kommer inte att tveka att vid behov inleda nya. Domstolens beslut om det disciplinära systemet förblir bindande för Polen. EU-kommissionen kommer att fortsätta att verkställa domstolens beslut och ska tillämpa dagsböter tills Polen följer beslutet.

Upp till bevis

Förutom ingreppen i rättsväsendets oberoende har Polens regerande högerpopulistiska parti Lag och rättvisa (Pis) skärpt den politiska kontroll över myndihgeter och privata medier, inskränkt rättigheter för hbtqi-personer, migranter och kvinnor.

Så sent som förra veckan fattade den polska regering beslut om att alla graviditeter ska journalföras av sjukvården, rapporterar tidningen Syre. Oppositionspolitiker och kvinnorättsaktivister varnar för att det handlar om ett graviditetsregister, som i förlängningen kan användas för att väcka åtal mot kvinnor vars graviditeter inte fullföljs.

Enligt Marta Lempart, grundare av kvinnorättsorganisationen Strajk Kobjet och tongivande i kampen för aborträtt i Polen, förekommer redan angiveri där polis förhör gravida efter att ha fått in tips.

Malin Björk (V)
Malin Björk (V). FOTO: Europaparlamentet

Malin Björk, Vänsterpartiet, är en av de EU-parlamentariker som uttryckt sitt stöd för initiativet till en misstroendeförklaring mot EU-kommissionen. För henne handlar det om att försvara demokratin i EU.

– Nu är det upp till bevis. Alla de som pratade om att EU inte skulle vara en bankomat, får nu kliva fram och visa att de menar allvar. Vi kan inte ha ett samarbete där vi tummar på demokrati och rättsstatsprinciper. Då har vi inte längre grundförutsättningarna för att lösa alla de stora problem och utmaningar vi har framför oss, säger Björk i ett pressmeddelande.

Läs även:

2022-04-01 | Starkt stöd för abort pressar polska politiker

2021-12-13 | Polens sak är vår basala rättigheter står på spel

2021-11-09 | Abortförbud bakom kvinnas död i septisk chock

2021-10-12 | Vi ger inte upp den demokratiska kampen i Polen

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV