Nyheter

EU-parlamentet skärper fördömande av Polens abortförbud

Protester utanför författningsdomstolen i Warszawa, 6 november 2021.

Ett år efter den polska högsta domstolens dom som medförde i stort sett totalförbud mot aborter i Polen, har en ny resolution som kräver respekt för kvinnors rättigheter antagits av EU-parlamentet.

Parlamentarikerna avfärdar domen som illegitim. Den beskrivs i resolutionen, som antogs på torsdagen, som ett exempel på hur politiken tagit över rättsväsendet i Polen och bidrar till en kollapsad rättssäkerhet.

Två nya skrivningar har förhandlats fram efter förra helgens massprotester. Utbredd sorg och ilska väcktes när uppgifter offentliggjorts om hur läkare vägrade abortera ett döende foster, och åsåg en 30-årig kvinna vid namn Izabela dö i septisk chock. Detta skedde i september, och även i juni ska en Anna ha avlidit till följd av läkares passivitet i en liknande situation.

Robert Biedroń, EU-parlamentariker för polska Ny vänster, som ingår i den socialdemokratiska gruppen, och vice ordförande i jämställdhetsutskottet, höll ett otvetydigt anförande:

– Izabela dog för att en grupp religiösa fanatiker i Polen bestämde att ett foster är viktigare än en kvinnas liv. Nu har de blod på sina händer.

Ett land i chock

Enligt Biedroń berättade Izabela för sina närstående att läkarna valde att ”vänta och se” istället för att omedelbart avsluta graviditeten på grund av abortrestriktionerna i den polska lagstiftningen.

– Hela landet är i chock och polacker gick ut på gatorna för att säkerställa att ”inte en enda till” kvinna mister livet på grund av det barbariska abortförbudet. Nu vet vi att Izabella inte är det enda offret för domen. Det finns också Anna, och antagligen fler kvinnor vars namn förblir okända, säger Biedron som varnar för konsekvenserna om ”fanatikerna från PiS”, det regerande partiet, inte stoppas:

– EU kan inte förbli likgiltigt inför denna mardröm. Polska kvinnor kan inte reduceras till förbrukningsbara inkubatorer. De är europeiska medborgare vars rättigheter måste skydda, särskilt när attacken kommer från deras egen regering.

Robert Biedroń, EU-parlamentariker för Ny vänster (Nowa lewica), och välkänd hbtqi-aktivist i Polen
Robert Biedroń, EU-parlamentariker för Ny vänster (Nowa lewica), och välkänd hbtqi-aktivist i Polen. FOTO: S&D/EU-parlamentet

En viktig skrivning enligt den svenska EU-parlamentarikern Evin Incir (S) är ”Europaparlamentet uppmanar kommissionen att stödja medlemsstaterna när det gäller att garantera allmän tillgång till SRHR, inbegripet tillgång till säkra och lagliga aborter för alla medborgare.”

Detta då liknande uppmaningar vid tidigare omröstningar varit väldigt omstridda och motarbetats av högerkonservativa krafter.
Det gäller inte minst rapporten om sexuella och reproduktiva rättigheter och hälsa tidigare i år, som antogs av majoriteten, men flera av partierna på högerkanten ställde sig kritiska till allmän tillgång till abort.

– I vår union idag är rätten till fri rörlighet av varor, tjänster, personer och kapital prioritet, men kvinnors och flickors rätt till liv helt frånvarande. Vi behöver ett EU som sätter människan först. Dagens beslut är en viktig del i det fortsatta arbetet där mänskliga fri- och rättigheter aldrig kompromissas med, säger Evin Incir.

2021-11-09 | Abortförbud bakom kvinnas död i septisk chock i Polen

2021-10-19 | Solidaritet med Polens aborträttsaktivister

2021-10-12 | Vi ger inte upp om demokratin i Polen

2021-09-21 | Vi backar inte när extremhögern mobiliserar