Nyheter

Allt farligare för kvinnorättsaktivister

Alicia Ramos, Brownsville, håller upp sin skylt vid Texas Women for Reproductive Rights-rally, lördagen den 2 oktober 2021.

Hat, hot och fysiska trakasserier mot kvinnorättsförsvarare världen över ökar. 60 procent av kvinnorättsaktivisterna och deras organisationer säger sig vara utsatta, vilket är en ökning sedan 2018. Det framkommer i en ny rapport från kvinnorättsorganisationen Kvinna till kvinna.

Under ett tiotal år har Kvinna till kvinna undersökt arbetsvillkoren globalt för de som aktivt arbetar med kvinnors rättigheter. I den senaste rapporten Solidarity is our only weapon framkommer att hat och hot och fysiska attacker ökar mot de kvinnor som arbetar med rättighetsfrågor och därmed också normaliseras.

Av de 334 kvinnor som säger sig ha upplevt hat och hot har 40 procent utsatts för trakasserier, något färre för smutskastning och falska anklagelser. Vidare har 19 procent fått motta dödshot och en av tjugo har överlevt mordförsök.

Den stora förändringen från tidigare undersökningar är att arbetet mot korruption nu genererar mest attacker. För ett knappt decennium sedan var det kampen mot våld mot kvinnor och arbetet för jämställdhet som utlöste mest reaktioner.

Hoten kommer främst från traditionella ledare och religiösa aktörer. Den så kallade antigenusrörelsen angriper också alla som uttalar stöd för hbtqi-rättigheter och transfrågor, de som arbetar med sexualundervisning och preventivmedelsrådgivning samt för aborträtten.

Läs även:

21-10-09 | Så tystas kvinnor: Våld, hot och desinformation

21-09-10 | Feminister larmar globalt – ytterhögern vinner mark

21-05-25 | ”De nykonservativa rörelserna utgör idag ett reellt hot”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV