Nyheter

Fi Göteborg vill se Schyman kvar i partiet

Fi Göteborg, en 1 maj.

Styrelsen för Feministiskt initiativ i Göteborg går i ett uttalande emot partistyrelsen, och vill att Gudrun Schyman fortsätter i partiet.

Fi Göteborg menar att det inte finns något som förhindrar dubbelt medlemskap och att det är fler än Schyman som är aktiva både i Fi och Klimatalliansen.

Uttalandet kommer med anledning av att partistyrelsen har öppnat ett så kallat uteslutningsärende mot Gudrun Schyman.

Styrelsen i Göteborg ställer frågan om det är rimligt att göra ett uteslutningsärende ur partiet när Klimatalliansen inte ännu är ett parti. Något som beslutas inom Klimatalliansen den 12 februari.

”Vi som styrelse ser inte någon som helst skada av initiativ som Klimatalliansen i dagsläget är utan anser att de vitaliserar det demokratiska klimatet som vi sedan länge uppmuntrat i partiet.”, skriver styrelsen Fi Göteborg i uttalandet.”

Enligt Fi Göteborg fattade partistyrelsen beslutet om att öppna ett uteslutningsärende mot Schyman utan att först informera lokalföreningarna runt om i landet. Dessa fick istället information via media.

Karin Tennemar, kommunikationsansvarig på Fi, betonar i en kommentar på Fi Göteborgs Facebooksida att det går att vara medlem i Fi och annat parti samtidigt, men att det är skillnad att ta förtroendeuppdrag eller kandidera för ett annat parti. 

– Vi i partistyrelsen har självklart förståelse för att det här väcker känslor och reaktioner. Men i bakgrunden av det som hänt måste vi öppna ett uteslutningsärende. Ärendet får ha sin gång och vi gör vårt bästa för att svara på frågor, säger Tennemar till SVT Väst.

Även Schyman kommenterar:

– Partiledningen och jag ska ha lite samtal om det här. Så får vi väl se vad det mynnar ut i.

Läs även:

2022-02-08 | Fi vill utesluta Gudrun Schyman ur partiet

2022-02-08 | Feministiskt initiativ är klimatalternativet!

2022-02-03 | Klimatalliansen – blåslampa eller hot mot de gröna i riksdagen