Intervju

Putins trollfabriker del av illegala krigföringen

Prostester mot Rysslands attack mot Ukraina utanför Rysslands ambassad i Stockholm, 24 februari 2022.

Desinformation och lögner är en del av krigföringen. Den falska informationen som flödar är till för att legitimera krigshandlingar, och får både kort- och långsiktiga konsekvenser för människors beslutsfattande. Det menar Jessikka Aro, expert på rysk propaganda och ryska trollfabriker.

”Nynazister och fascister”, så kallar Vladminir Putins propagandamaskin ukrainarna. Och desinformationskampanjen går på högvarv för att sprida Putinregimens verklighetsbeskrivning av vad som pågår samtidigt som man söker stöd för attacken mot Ukraina både i landet och internationellt. Det konstaterar Jessikka Aro, expert på ryska trollfabriker, som analyserat informationsflödet på internet och sociala medier sedan klockan fyra i morse.

– Ryssland gör allt de kan för att rättfärdiga den illegala krigföringen. Den officiella anledningen är att de vill ”avnazifiera” landet, säger hon och tillägger:

– Vi såg samma sak hända när Ryssland gick in i Ukraina och Krimhalvön 2014. De rekryterade soldater för att slåss mot nazister och i intervjuer med flera av de som hörsammat propagandan fanns uppriktig förvåning över att de inte stött på några nazister när de deltog i invasionen av Krimhalvön.

Psykologi i retoriken

Men i propagandakrig är det viktigt att utmåla en tydlig fiende som måltavla och det har Ryssland gjort.

– Det är regelrätta lögner som sprids, säger Aro.

Hon som själv har studerat ryska trollfabriker berättar att desinformationen i stort sett alltid kommer från högsta ort.

– Det är Putin själv och hans regering som sprider rena lögner, vilka sedan sprids i statliga mediekanaler och därefter pumpas ut och runt på internet med hjälp av troll som agerar utifrån tydliga direktiv.

Det är också intressant att notera hur Putin använder psykologi i sin retorik. Inte minst hans hot mot den som försöker lägga sig i, vilket skulle resultera i konsekvenser som aldrig tidigare skådats.

– På så vis föregrep han ett eventuellt motangrepp enbart via sitt språkbruk.

Bättre beredskap

Det som är annorlunda och positivt den här gången jämfört med 2014, enligt Aro, är att aktörer i väst är bättre utrustade och bättre förberedda.

– Jag har sett stor informationsaktivitet från väst upp på hög nivå i att stödja Ukraina och motarbeta den vilseledande information som Ryssland ger ut och som rör sig på internet, säger hon.

Hon beskriver att det idag dessutom finns betydligt fler så kallade open source-aktörer som analyserar information som kommer inifrån Ukraina och hjälper till att sprida de vittnesmål som kommer inifrån landet också.

På så vis menar hon att möjligheterna att hålla sig hyfsat väl informerad om vad som faktiskt sker är bättre än vid invasionen 2014.

Hon säger att flera av de stora etablerade nyhetsbyråerna också kan ge en relativt rättvisande bild av läget.

Enligt Aro är informationsflödet och vikten av fakta oerhört viktigt, i princip avgörande för händelseutvecklingen.

– Den information som finns på bordet är en av byggstenarna vid beslutsfattande, vilket gör den här frågan så oerhört viktig. På kort sikt handlar det om att medborgarna som, vilseledda med falsk information, stödjer argumenten för varför invasionen behövs och kanske rent av är nödvändig. På längre sikt kan desinformationen påverka medborgarna när de ska rösta i allmänna val.

Jessikka Aro
Jessikka Aro. FOTO: Nelli-Kivinen/IWMF

Förödande konsekvenser

Konsekvenserna är ett krig där människor just nu dör.

– Det är också en demokratifråga och en fråga om mänskliga rättigheter. Alla människor har åsikts- och yttrandefrihet. De här rättigheterna sätts ur spel när desinformation och propagandamaskineriet pågår.

– Därför var en av frågorna jag ställde och som jag sökte svar på i min bok om ryska trollfabriker just om människors tankar, åsikter, attityder och i förlängningen handlande påverkas av anonyma okända spridare.

– Svaret är att det har både inverkan och inflytande på människor. Och att människor inte bara börjar tro på det de läser och ser utan även hjälper till att sprida det.

I detta nu pågår informationsmalandet och gjutandet för fullt från Rysslands sida för att få godkännande och behålla stödet för det krig som påtvingats det ukrainska folket.

Pågår hela tiden

Jessikka Aro säger att ofta har propagandakrigen uppenbarats i efterhand. Ibland ett par år efter att de skett.

– Den ryska propagandamaskinen arbetade för att få till ett regimskifte i USA till exempel långt innan valet 2016, då Donald Trump vann.

Därför är det viktigt att vara medveten om att det pågår hela tiden. Även i detta nu.

– Det handlar både om anonyma troll men även personer som går ut med namn, säger hon och uppmanar alla att anmäla allt de ser som är rena lögner på sociala medier.

– För det här är starka krafter som vill bryta ner EU, Nato och slå sönder västliga demokratier och förgöra journalister, säger hon.

I Finland finns exempel på hur en motreaktion resulterat i en mediegemenskap som skapats för att stötta och skydda utsatta personer på nätet.

– De har också arbetat aktivt med att stå emot och slå ut desinformation, säger hon.

Läs även:

2022-02-22 | Demonstration för fred: Krig är aldrig oundvikligt

2022-02-22 | Högsta instans skärper dom för förföljelse av Jessikka Aro

2022-02-04 | Stora fredsprotester på gång i Ukraina i helgen