Intervju

EU fördömer abortförbudet i USA

EU-parlamentet har röstat igenom en resolution om att fördöma abortförbudet i USA. På sikt är målet att skriva in aborträtten i Europeiska unionens stadga om de grundläggande mänskliga rättigheterna. Fempers nyheter har talat med EU-parlamentariker, Heléne Fritzon (S).

EU-parlamentarikern för Socialdemokraterna, Heléne Fritzon, har i Strasbourg ansvarat för att förhandla en resolution om USA:s Högsta domstols beslut att upphäva aborträtten i USA. På torsdagen 7 juli antogs den av Europaparlamentet med 324 röster för och 155 mot. Sverigedemokraterna avstod från att rösta.

– Den här resolutionen kändes viktig att få fram snabbt mot bakgrund av att vi har sett en tillbakagång av det som tidigare varit en självklarhet, nämligen tillgång till säkra aborter, säger Heléne Fritzon till Fempers nyheter.

– När länder som USA och flera andra länder i Europa, som tidigare stått bakom aborträtten inte längre gör det var vi tvungna att reagera, fortsätter hon.

Omröstningen var en symbolisk gest till stöd för kvinnorna i USA, som förlorat rätten till abort i och med Högsta domstolens beslut att upphäva Roe mot Wade från 1973 som låg till grund för den grundlagsskyddade aborträtten.

– Det som sticker ut i resolutionen är en öppning för att vi i EU ska kunna göra förändringar i grundlagsstadgan om de mänskliga rättigheterna och skriva in abort som en mänsklig rättighet.

Målet är alltså att skriva in rätten till säkra och legala aborter i Europeiska unionens stadga om de grundläggande mänskliga rättigheterna. Detta till skydd för flickors och kvinnors rättigheter.

– Det här är inte vilken politisk fråga som helst, utan handlar om grundläggande mänskliga rättigheter, säger Fritzon.

För att kunna göra det måste EU öppna upp ett så kallat konvent. Det är en ganska komplicerad och utdragen process, som Socialdemokraterna har röstat mot flera gånger när det rör andra frågor.

– I och med resolutionen kan vi nu varje gång ett konvent kommer på tal eller om det skulle bli realitet påpeka att rätten till säker och laglig abort ska skriva in som en mänsklig rättighet som ska respekteras, säger Fritzon.

Fritzon är orolig för de högerextremas allt större inflytande i EU, i Europa, i världen.

– Vi ser ett mönster av ökad finansiering av högerextrema krafter och abortmotståndare, säger hon.

Enligt Fritzon triggar ett beslut som det i USA:s Högsta domstol dessa högerkonservativa och extrema krafter att intensifiera sina försök att påverka och driva politiken åt det håll de önskar. Det innebär att montera ner flickors och kvinnors grundläggande rättigheter att bestämma över sin egen kropp.

– Vi blir ständigt uppvaktade av lobbyorganisationer med de mest vidriga attityder kring den här frågan. Häromdagen hade lobbyister lagt ett miniatyrfoster i en liten kartong på mitt skrivbord, säger hon och tillägger:

– Därför är det viktigt att vi som står på flickors och kvinnors sida i kampen för grundläggande rättigheter håller ihop.

Läs även:

2022-06-26 | Abortgarantin avskaffas efter 50 år i USA

2022-05-16 | Roe mot Wade och aborträtten i USA

2021-12-30 | Abort i USA – en kartläggning

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV