Nyheter

Centerpartiet vill hjälpa våldsutsatta kvinnor att lämna relationer

Centerpartiets nyvalda partiledare Muharrem Demirok.

Centerpartiet vill ge våldsutsatta kvinnor ekonomiskt stöd, bostad och hjälp att lämna en våldsam relation, som en del av partiets bredare satsning på att öka tryggheten i samhället.

Förslagen presenterades av den nya partiledaren för Centerpartiet, Muharrem Demirok, på en presskonferens och han betonade att mäns våld mot kvinnor är en av de två epidemier som pågår i Sverige idag.

Bland annat omfattar förslagen ekonomiskt stöd för att täcka extra kostnader vid ett snabbt uppbrott, en så kallad ”lämna-penning”, vilket skulle kunna vara upp till 4 000 kronor i månaden i högst ett år, enligt partiet.

Läs även: Centerpartiets jämställdhetssatsning 

Samtidigt vill partiet upprätta en nationell bostadskö för våldsutsatta kvinnor så att de har möjlighet att få förtur även utanför den egna kommunen.

C vill också införa ett nationellt lämna-program som erbjuder samverkan mellan myndigheter och ekonomisk rådgivning, det vill säga där myndigheter som polis, skatteverket och socialtjänsten samverkar för att hjälpa kvinnor som vill lämna en våldsam relation. Programmet skulle även erbjuda ekonomisk rådgivning och annat stöd till att starta ett nytt liv.

Relaterade artiklar:

Centerkvinnorna ger fortsatt stöd till Demirok

Intervju med jämställdhetsministern som vill sätta brottsoffret i fokus

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV