Nyheter

Stora kostnadsökningar för ensamstående

FOTO: Jessica Gow/TT.

Enligt en prognos som SBAB gjort för Ekot kan en tvåbarnsfamilj i villa få se kostnaderna öka med 59 000 kronor i år. För ensamstående med bostadslån på två miljoner kronor ökar kostnaden med 35 000 kronor.

Den Statliga banken SBAB:s kalkyl och Ekots reportage är baserat på hur räntekostnader, elkostnader, drivmedelspriser och matkostnader har sett ut för barnfamiljer de senaste två åren.

Enligt Ekot har en tvåbarnsfamilj med en villa och ett lån på tre miljoner kronor sett en ökning på 113 000 kronor sedan 2022. Ensamstående med bostadslån på två miljoner kronor möter också en prischock och har nästan fått en fördubbling av levnadskostnaderna.

LÄS ÄVENEnsamstående mammor och konsten att klara sig. 

Under 2023 är det framför allt högre räntor och stigande matpriser som är orsaken till att kostnaderna ökar.

Barnfamiljer drabbas dessutom mer av den skenande inflationen, som ligger nära 17 procent, enligt Riksbanken.

LÄS ÄVENUtbredd fattigdom bland ensamstående och utrikes födda mammor.

SBAB:s chefsekonom, Robert Boije, varnar för den snabba utgiftsökningen som hushållen drabbats av under både 2022 och 2023. Förra året steg el- och drivmedelspriserna drastiskt och i år är det främst högre räntekostnader och matpriser som orsakar problemen.

Riksbankens inflationsmål sedan 1993 har varit att hålla inflationen stabil på runt två procent. Riksbankschefen Erik Thedéen har dock flaggat för fler räntehöjningar framöver.

Nästa räntebesked från Riksbanken väntas den 26 april.

RELATERAD LÄSNING: 

Matpriserna skenar men politikerna struntar i de som inte har råd. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV