Nyheter

Tribeca Film Festival väljer rekordantal filmer av kvinnor- och minoriteter

I ett banbrytande drag har Tribeca Film Festival meddelat att mer än hälften av årets filmer har regisserats av kvinnor.

Tribeca Film Festival är en av USA:s mest stjärnspäckade och prestigefyllda filmfestival och hålls i New York.

Årets festival, som äger rum den 7-18 juni, kommer att innehålla 109 långfilmer av 127 filmskapare från 36 länder.

För första gången är mer än hälften av festivalens filmer i (68 procent) regisserade av kvinnor, medan 41 procent av alla långfilmer är regisserade av kvinnor.

Dessutom är 36 procent av långfilmerna regisserade av filmskapare som är svarta, från ursprungsbefolkning eller är minoriteter.

LÄS ÄVEN: Rekordmånga kvinnliga regissörer tävlar om Guldpalmen 2023. 

Bland höjdpunkterna i kategorin ”amerikanskt narrativ” är världspremiärerna av Smoking Tigers av Shelly Yo, som följer en koreansk amerikansk tjej som navigerar på ett elitgymnasium, och Mountains av Monica Sorelle – ett porträtt av den haitiska minoriteten i Miami.

Bidragen till den ”internationella kategorin” inkluderar Dead Girls Dancing av Anna Roller, en roadmovie som utspelar sig i Italien, och Je’vida, ett drama av den finska filmskaparen Katja Gauriloff.

LÄS ÄVEN: För första gången någonsin har en film som regisserats av en kvinna utsetts till tidernas bästa film.

Festivalens dokumentärfilmer bjuder på bland annat The Gullspång Miracle av svenska Maria Fredriksson, som är ett familjemysterium var två systrar möter någon som ser identisk ut med deras andra syster, som dog trettiotal år tidigare.

Festivalen kommer också att fortsätta sitt firande av Juneteenth, minnesdagen för slaveriets avskaffande i Texas 1865. Genom programmet Expressions of black freedom, kommer festivalen att bland annat uppmärksamma hiphopens 50-årsjubileum och världspremiären av All Up In The Biz, en dokumentär om hiphoplegenden Biz Markie från New York.

RELATERAD LÄSNING: 

Det har tagit 20 år, men nu är Velma ute som gay i ny Scooby-Doo film.

Hatstorm kring Disneys nya svarta Ariel i ”Lilla sjöjungfrun”.

Oscarsakademin ber aktivisten Sacheen Littlefeather om ursäkt. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV