Intervju

Så går det i VM enligt feministisk tipsgrupp

Landslaget 2023.

Fotbolls-VM är i gång och det är Rylles tipsgrupp också. Sedan igår finns ett resultat. Jessika Rylle Spångberg berättar exklusivt för Fempers nyheter hur medlemmarna har tippat, om förväntningarna och förhoppningarna:
– Mest ser jag fram emot att få gå in i VM-bubblan och leva och andas damfotboll i flera veckor.

Hur skulle ni summera förväntningarna inför VM så här långt?
– Dagens inledningsmatcher med värdnationerna var över förväntan. inramningen med publik, spelmässigt och spänningsmässigt. Stort med Nya Zeelands vinst över Norge.

Vad säger ni om uppsnack och bevakning jämfört med tidigare år? Vad har ni saknat? Hur är det med peppen?
– I de grupper jag rör mig i är peppen stor. Svårt att avgöra i övrigt, men tycker inte det varit imponerande. Eventuellt bidrar tidsskillnaden, då det är  få ställen som visar matcher på storbild-tv när matcherna spelas. Jag upplever det som att herrallsvenskan även nu får större utrymme i media, särskilt veckan innan VM. Svårt att hitta fotbollskort och i år fanns bara en VM-bibel. Saknar fördjupade reportage om spelidéer och de olika ländernas väg till VM och olika förutsättningar. Mycket småsnuttar och kuriosa.

Intresset för (dam)fotbollen har ökat markant och det slås nya publikrekord i land efter land – skulle ni säga att glastaket har krossats? När får vi likalön på plan?
– Jag vill gärna tro att det går framåt, men historien visar att det inte är en linjär utveckling. Damfotboll drog ju till exempel enorm publik i England under första världskriget för att sedan förbjudas av engelska fotbollsförbundet. Men förhoppningsvis är framstegen svårare att backa idag, det finns det flera professionella ligor i världen idag och många förebilder för unga tjejer. Så jag väljer att vara hoppfull.

LÄS ÄVEN 2023-04-21 Fotbolls-VM för damer förväntas slå publik- och tittarrekord

– Lika lön känns långt bort, även om det sker små steg fram. Men ersättningar och vinstpengar bör kunna bli jämställda nu. Det handlar också om andra villkor som måste bli mer jämställda. Och att det ser så olika ut världen över. I vissa länder är damfotboll bara en dröm. Vi behöver öka skapa jämlikare villkor både mellan könen och mellan länder.

Rylles tippsgrupp; vad säger oddsen?
– När det gäller Sverige tror alla att Sverige går vidare ur gruppspelet. Sedan är det rätt jämnt fördelat på om vi åker ut i kvarts-, semi- eller om vi går till slutfinal. 16 procent har tippat att Sverige tar guld. Men det blir en tuff 8-delsfinal med antagligen USA eller Nederländerna. Guldet tror de flesta att USA (35%) eller England (21%) kniper. Men även Tyskland, Spanien och Frankrike har fått en del röster. Själv håller jag en extra tumme för Brasilien.

– När det gäller Sveriges skyttedrottning tror nära 60 procent att det blir Stina Blackstenius och sedan cirka 25 procent på Fridolina Rolfö.

Vad tror ni om Sveriges chanser? Svenska laguppställningen?
– Det ska bli spännande att se, bara vem som ska stå i mål, Falk eller Musovic? Sedan är jag en av dem som är kritisk att Gerhardsson tagit ut så många skadade spelare utan speltid. Såg någonstans rubriken ”fiasko eller succé” och så känns det. Känns rätt klart med Andersson, Eriksson, Sembrandt, Asllani, Angeldahl, Schough och Rolfö. Det är hård konkurrens i anfallet. Men mitt grönvita hjärta hoppas att Janogy får starta. Hon har också varit så lysande i år.
– Det blir också spännande att se om Seger får spela och hur det går i så fall. Rent fotbollsmässigt är jag nyfiken på att se om England fortsätter vara så bra som i EM och om det tyska laget kommer att leverera.

LÄS ÄVEN 2023-07-21 Fred, jämställdhet och inkludering tillval i VM

Vad ser du fram emot mest?
– Mest ser jag fram emot att få gå in i VM-bubblan och leva och andas damfotboll i flera veckor. För en som älskar damfotboll alltid året om, blir VM lite som Pride som blir en liten paus i heteronormativiteten – VM är en tid då kvinnors prestationer inom fotbollen syns och hyllas, där ens liv och intresse är normalt. Att se kvinnor kämpa tillsammans och ha en period då det som betyder så mycket för en själv och som osynliggörs och ofta förlöjligat och hatat, blir något som syns, får utrymme och som folk relaterar till. Och jag ser fram emot alla snack och chattar i vår tipsgrupp under matcherna, att glädjas och förtvivlas tillsammans.

Vad väntar närmast?
– Vända dygnet och fixa med fotbollsalbumen emellan matcher! I natt blir det Nigeria-Kanada, och sedan alla matcher imorgon. Ser mycket fram emot Danmark-Kina och Zambia-Japan på lördag. Och sedan Sveriges match på söndag. Och så vidare.

Hela spelschemat här.

FAKTA/RYLLES TIPSGRUPP: Facebook-gruppen Rylles tipsgrupp startade under VM i Kanada 2015 med ett VM-tips. Gruppen modereras av bland andra Jessika Rylle Spångberg och är uteslutande inriktad på damfotboll. Gruppen tippar i VM, OS, EM och på damallsvenskan. Sedan 2021 delar Rylles tipsgrupp också ut Alvas pris till minne av tidigare medlemmen och fotbollsskribenten Alva Nilsson.

LÄS ÄVEN: 2022-12-09 Hbtqi-laget Les Dégommeuses fick Alva Nilssons pris 2022

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV