Nyheter

Ännu en kvinnas liv släckt efter nekad abort i Polen

Kvinnorättsaktivister protesterar efter beskedet om dödsfallet utanför Polens konstitutionsdomstol, den 26 januari 2022.

På tisdagen avled en kvinna i Polen, gravid med tvillingar, efter att i över en vecka ha tvingats bära ett dött foster i magen, rapporterar DN. Fallet har väckt nya protester mot landets kvinnofientliga abortlagstiftning.

Det var strax före jul som den 37-åriga kvinnan lades in på sjukhus, och efter två dagar dog det ena fostret. Enligt kvinnans familj och ett sjukhusutlåtande avvaktade läkarna med att göra abort i ett försök att rädda livet på tvillingfostret. Inte förrän det andra fostret dött, den 31 december, genomfördes ingreppet.

Veckorna som följde försämrades kvinnans tillstånd. Någon dödsorsak har inte offentliggjorts när DN rapporterar. Enligt sjukhuset testades kvinnan positivt för covid-19 strax innan hon dog, men familjen misstänker blodförgiftning.

Dödsfallet är inte det första kopplat till läkares abortvägran sedan regeringen för ett drygt år sedan skärpte den redan stränga abortlagstiftningen i Polen.

Sjukhuset säger sig ha vidtagit alla möjliga åtgärder för att ”rädda livet på kvinnan och hennes ofödda barn” och menar att läkarna inte styrts av några andra hänsyn än medicinska avvägningar.

På Facebook skriver familjen:

”Vi vädjar om rättvisa för vår bortgångna fru, mamma, syster och väns död. Det här är än mer bevis för att den nuvarande regeringen har blod på sina händer.”

2021-11-12 | EU-parlamentet skärper fördömande av Polens abortförbud

2021-11-09 | Abortförbud bakom kvinnas död i septisk chock i Polen

2021-10-19 | Solidaritet med Polens aborträttsaktivister

2021-10-12 | Vi ger inte upp om demokratin i Polen

2021-09-21 | Vi backar inte när extremhögern mobiliserar