Nyheter

Stark protest i Tallinn mot krigsvåldtäkter i Ukraina

Tallinn, 13 april 2022.

Med påsar på huvudet, händerna bakom ryggen och röd färg mellan sina bara ben genomförde estniska kvinnor en uppmärksammad protest mot den ryska militärens sexuella våld mot kvinnor och barn.

Berättelserna om våldtäkter som krigsvapen i Ukraina blir allt fler. Förra veckan offentliggjorde Lyudmyla Denisova, ombudsman för mänskliga rättigheter i Ukraina, uppgifter om systematiska våldtäkter av ryska trupper.

I ett fall som Denisova och hennes kolleger dokumenterat sedan de ryska trupperna dragit sig tillbaka från Butja, ett 20-tal kilometer från Kiev, hade omkring 25 flickor och kvinnor mellan 14 och 24 år stängts in och våldtagits i en källare. Nio av dem är nu gravida, enligt Denisova. Hon vill att FN ska inrätta en särskild domstol för att ställa Vladimir Putin personligen till svars för krigsbrott, inklusive våldtäkter.

Okänd omfattning

Rapporterna når ombudsmannen via hjälplinjer och appen Telegram, men omfattningen av övergreppen går inte att överblicka.

– Det är omöjligt att säga just nu, för alla som hör av sig vill inte berätta för oss vad som hänt dem. Majoriteten efterfrågar psykologiskt stöd, så vi kan inte registrera dem som brott såvida de inte ger oss sina vittnesmål, säger Lyudmyla Denisova till BBC.

Veronika Vallimäe, dansare och koreograf, är en av 20-talet kvinnor som deltog i protesten mot den ryska militärens sexuella våld mot ukrainska kvinnor och barn utanför Rysslands ambassad i Tallinn för en vecka sedan. Initiativtagare är hennes vänner Liis Lindmaa och Liis Vares. De skrev och frågade om Valliemäe ville stå upp för kvinnorna och barnen, offren för kriget.

– Jag tvekade inte en sekund, självklart sa jag ja, berättar hon för Fempers nyheter.

Ingen vill se

Protesten pågick i omkring tio minuter, med budskapet:

”Idag står vi med kvinnor! Ryska soldater våldtar och dödar oskyldiga kvinnor och barn i Ukraina. Människor som stöder detta krig, stöder alltså krigsbrott, förövarna och är deras medskyldiga. Detta är vårt budskap till Putins regimanhängare (i Ryssland, Estland och överallt).” 

Bilder av protesten har spridits över världen via sociala medier, och fått efterföljare i både Litauen och Lettland. Den ryska ambassaden i Estland kallar demonstranterna ”lokala russofober” på sitt Twitterkonto.

För det estniska livstilsmagasinet Naistekas berättar Vallimäe att hon gick till protesten med mycket kraft och gick därifrån med ännu mer.

– Jag kände mig väldigt stark när jag stod där, för jag är inte kvinnan från Ukraina. I den stunden var jag bara en symbol för något ingen egentligen vill se. Det här kriget påverkar oss alla. Det är en illusion att allt är fint med oss och att inget otäckt pågår, säger hon och fortsätter:

– De dagliga nyheterna är obscena och vidriga att läsa, och visar hur nära det hela är, att det faktiskt pågår och att vi låter det ske.

Tallinn, 13 april 2022
Tallinn, 13 april 2022. FOTO: Harri Tiidus

Läs även:

2022-04-12 | Långvariga konsekvenser av sexuellt våld i krig

2022-03-14 | Unga kvinnor på flykt från Ukraina riskerar trafficking

2022-03-29 | Krigets kvinnliga ansikten

2022-03-18 | Högt spel när ryska feminister kräver fred

2022-03-07 | Ryska feminister i upprop: ”Gå samman med oss”

2022-03-01 | Hbtqi-personer i Ukraina kalkylerar riskerna