Nyheter

8 av 10 danska styrelseledamöter är män

Danska företag ligger efter när det gäller balansen mellan könen i sina styrelserum. Nu startar näringslivsorganisationen Dansk Industri en databas över kvinnliga styrelsekandidater.

Enligt siffror från statistikmyndigheten, Danmarks statistik, är endast 19 procent av styrelseledamöterna i danska företag kvinnor. Denna statistik har fått Dansk Industri, Danmarks största företagsorganisation, att reagera.

Dansk Industri har därför skapat en databas för att hjälpa danska företag att få kontakt med kvinnliga styrelsekandidater. Organisationens mål är att ha 1500 fler kvinnor i danska styrelserum till september 2024, vilket skulle innebära en ökning till 20 procent kvinnor.

Läs även: Förtroendet för chefskvinnor minskar i takt med att krisen och hatet ökar. 

Pernille Erichsen, biträdande direktör på Dansk Industri, uttryckte sin oro över den nuvarande situationen i danska styrelserum och sa att det är ”slöseri med talang”.

– Det är extremt att så många är så långt från målet, säger Erichsen till politiska nyhetssidan Altinget

Det långsiktiga målet, enligt Dansk Industri, är att öka andelen kvinnliga styrelseledamöter till 40 procent till år 2030.

Siffror från 2021 visar att det finns 37 133 kvinnliga styrelseledamöter i danska företag av totalt 192 543 styrelseledamöter 2021.

Förra året nådde även EU en överenskommelse om att 40 procent av styrelseposterna ska innehas av kvinnor. Bolagen uppgavs då få fyra år på sig för att uppnå det.

Fler artiklar om Danmark:

Sexuella trakasserier hos dansk rederikoncern.

Danmark beviljar asyl till kvinnor och flickor från Afghanistan.

Har dansk politik äntligen slutat fokusera på invandring?

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV