Nyheter

USA:s högsta domstol blockerar beslut som begränsar abortpiller

Anti-abort demonstranter utanför Högsta domstolen i USA, fredagen den 21 april.

Delstatsdomare i Texas beslutade i början av april att stoppa medicinsk abort, vilket utgör mer än hälften av aborterna i landet. Men nu blockerar Högsta domstolen beslutet under en pågående rättstvist. 

Högsta domstolen i USA har beslutat att tillfälligt blockera ett lägre domstolsbeslut från delstaten Texas som innebar betydande restriktioner för abortläkemedlet mifepriston, ett av de piller som används vid hälften av aborterna i landet. Detta medan rättstvisterna fortsätter.

Domarna i HD valde alltså att gå på Justitiedepartementets och p-pillertillverkaren, Danco laboratories, linje och stoppa det preliminära beslutet som utfärdats av en delstatsdomare i Texas.

LÄS ÄVEN: USA:s vanligaste abortpiller stoppas av domare i Texas. 

Beslutet innebär att tillgången till mifepriston kommer att förbli oförändrad åtminstone fram till nästa år. Medan rättsprocessen fortsätter kan patienter fortfarande få tillgång till medicinsk abort med läkemedlet i stater där det tidigare var tillgängligt.

President Joe Biden gjorde i samband med HD-beslutet ett uttalande där han uppmanade väljarna att ta frågan om tillgång till abort till vallokalerna.

LÄS ÄVEN: Abortpillerstrid hotar rätten till medicinsk abort i USA. 

”Mycket står på spel för kvinnor över hela Amerika”, skrev han och lovade att bekämpa de ”politiskt drivna attackerna på kvinnors hälsa”. 

Massachusetts senator, demokraten Elizabeth Warren uttalade sig också på Twitter ”Den här kampen är inte över. Extremistiska republikanska politiker fortsätter att undergräva kvinnors rättigheter att fatta egna hälsobeslut över hela landet”. 

RELATERAD LÄSNING: 

Wyoming första delstat som förbjuder abortpiller.

Kvinnor stämmer delstaten Texas efter att ha nekats abort. 

Abort i USA – en kartläggning. 

Texas totalförbjuder abort. 

Ökad högerextrem mobilisering i abortfrågan.